Вторник,

Нонстоп служебни кабинети! Какъв е шансът това да се случи?

От: Иван Ангелов, колаж БГНЕС -
1322
Нонстоп служебни кабинети! Какъв е шансът това да се случи?
A
A
A

Радев има голям късмет, ако това е желанието му – да излъчва кабинети. "Излъчването, назначаването на служебен кабинет е най-голямото правомощие на президента, което е отговор и на най-голямата легитимност, с която президентите по нашата Конституция биват избирани пряко от народа. Служебният кабинет е подобаващото правомощие на високо легитимния избор на президентите и Радев се възползва максимално", каза в анализ пред БНР доц. Ружа Смилова, преподавател по политически науки от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Дали ще има преориентация на страната зависи колко дълъг е хоризонтът на служебно управление от страна на Радев. Това зависи най-вече от това колко шарен ще е парламентът и колко способен ще бъде да излъчи редовно правителство. Хоризонтът на настоящия служебен кабинет може да се окаже дълъг и тогава ще се отворят възможности за евентуални промени, макар аз да не вярвам това да бъде постигнато в дългосрочен план през управление на служебен кабинет. Все пак без парламент такава преориентация на страната не е възможна", подчерта тя.

Ружа Смилова е скептична, че в бъдещия парламент може да има мнозинство за смяна на геополитическата и геостратегическата ориентация на страната: "Изборът на Радев по-скоро сочи желание за ескалиране на напрежението по посока Корнелия Нинова и БСП, отколкото нещо друго. Може би наистина цели повдигането на шансовете на Крум Зарков да се пребори за лидерското място в БСП, което в момента изглежда малко вероятно, но може би е залагане на по-дългосрочен ход, който да смени пластовете в БСП."

Преподавателката изрази опасения, че с подобни конфронтационни избори на министри президентът само засилва напрежението в страната, което по думите й противоречи на основния мандат, с който се излъчва служебният кабинет - успокояване на политическата обстановка.

"Шампионът по излъчване на служебен кабинет Радев е едва в първата година на втория си мандат. Не е немислимо да видим едно постоянно управление на страната от служебни кабинети, в случай че политическата криза ескалира и не се окаже възможно излъчване на редовен кабинет. Това са сериозните заплахи пред политическата система у нас. Един вид подмяна или опит за подмяна на парламентарната с де факто президентска република", каза Ружа Смилова.

"Апатията, отвращението от политиката са много сериозен феномен в България, за който свидетелства и високата електорална волатилност. На всеки избори нов политически играч миналата година печели състезанието. Не е изключено тази висока волатилност да продължи. Нямаме нов играч сега, но нищо чудно да имаме отново преподреждане. Гражданите залагат често на непознатото с надежда да се окаже спасително. Мисля, че вече вървим към изчерпване на този модел", изтъкна политоложката.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички