Нинова взе на мушка ЦИК

Иска нов състав, сезира Венецианската комисия за Изборния кодекс

Нинова взе на мушка ЦИК | StandartNews.com

Корнелия Нинова взе на мушка ЦИК. БСП открива процедура за смяна на цялата централна избирателна комисия и избор на нова. ЦИК вече е с изтекъл мандат, но се ослушва, заяви лидерът на социалистите. И коментира: "Поставяме въпроса принципно. Няма значение по кое време и как е избирана, изтекъл им е мандатът. Няма друг ход, освен да се изпълни законът. Процедурата трябва да се проведе не по-късно от един месец преди изтичане на мандата, тоест до 20 февруари 2019 г."

На редовната пресконференция на БСП Нинова коментира и предлаганите от ГЕРБ поправки в Изборния кодекс. ГЕРБ узаконяват принципа "една партия, една държава", заяви Корнелия Нинова. Затова социалистите ще сезират Венецианската комисия. Зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков пък припомни, че според препоръките на Венецианската комисия изборното законодателство не трябва да се променя шест месеца преди избори. Вотът за нов Европейски парламент е на 26 май.

Ще се борим докрай и за повсеместно въвеждане на машинното гласуване, което фигурира в кодекса, но частично, каза още Нинова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай