Нинова среща Христо Иванов, ще има ли правителство

БСП ще проведе консултации с "Демократична България" и независимите депутати

Нинова среща Христо Иванов, ще има ли правителство | StandartNews.com

В края на първия кръг от преговорите за съставяне на правителство БСП ще проведе консултации с "Демократична България" и независимите депутати, които напуснаха "Има такъв народ", съобщава БНТ.

Социалистите търсят мнозинство в 47-о Народно събрание сред доскорошните си партньори от четворната коалиция, което да се основава на управленската програма, изготвена от ПП, БСП и ДБ.

Досега бяха проведени срещи с "Продължаваме промяната" и представители на ИТН. И двете партии декларираха воля за съставяне на кабинет.

От "Продължаваме промяната" поставиха условие докато текат консултациите да се придвижи антикорупционния закон и Бойко Рашков да бъде избран начело на КПКОНПИ, за "да се докаже, че в парламента работи антикорупционно мнозинство".

От партията на Слави Трифонов заявиха, че приемат управленската програма на трите формации, като ще внесат предложения за промени в нея. Обявиха подкрепа и че ще подкрепят на първо четене антикорупционния закон, макар че имат сериозни забележки, които ще внесат преди второто гласуване.

Ако първият кръг преговори мине успешно и днес, предстоят разговори за структура и персонален състав на кабинета. Корнелия Нинова досега няколко пъти заяви, че кандидатът за премиер трябва да бъде предложен от най-голямата парламентарна група - "Продължаваме промяната".

Ако бъде формирана нова четворна коалиция, ПП, БСП, ИТН и ДБ ще съберат мнозинство от 128 депутати, дори и без подкрепата на независимите депутати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай