Нинова се разфуча, хвърли ръкавица на наследника си

Министър Стоянов лъже и манипулира, заяви бившият вицепремиер и министър на икономиката

Нинова се разфуча, хвърли ръкавица на наследника си | StandartNews.com

Министър Стоянов лъже и манипулира, заяви бившият вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по повод твърдения на Николай Стоянов от по-рано днес.

Отговорът на Нинова гласи следното:

1. От администрацията на Министерство на икономиката и индустрията не са уволнени 72 души за последните 7 месеца. 24 са пенсионирани поради навършване на пенсионна възраст. 2-ма са уволнени поради груби нарушения, включително и чрез свикване на дисциплинарен съвет. Уволнен е един, когото аз назначих, веднага след като получих сигнали от различни институции за конфликт на интереси.

2. В Държавната консолидационна компания има 16 дружества. От тях са сменени съветите на директорите на три, а не на 14, на други две са сменени само управителите и двама ликвидатори, единият поради  смърт. Всички нови членове на бордове са назначени временно до провеждане на конкурс. Конкурсите бяха стартирани. Някои приключиха, други би трябвало да продължават и сега.

3. Ако бордът на ДКК сега е от 4 души, а трябва да е от петима по закон и според министър Стоянов, защо той ги увеличава на 7? За да уреди хора на заплати или, за да има ново мнозинство, което да започне чистка по дъщерните дружества? Това ще стане ясно скоро. Следете следващите му действия.

Моята политика беше да намалявам броя на членовете на бордове, за да не се превръщат те в хранилка. Очевидно сега е обратно. Може би бяхме и единственото министерство, в което забраних политическия ми кабинет да получава допълнително материално стимулиране и тази сума разпределих на работещите служители. Интересно ми е дали тази практика сега също е променена.

4. Що  се отнася до Комисията по оръжия: Ако я бяхме свикали в последните дни на отиващо си правителство въпросът щеше да е: Как си позволяват в последния ден да разрешават износ за 1 млрд. евро. Сега въпросът е: Защо в последния момент не са изнесли оръжие за 1 млрд. евро. Защо си с шапка, защо си без шапка?

"Политиката е преди всичко носене на отговорност. Нека служебният кабинет носи своята сега", казва Нинова.

В администрацията на Министерството на икономиката са уволнени 72 души през последните седем-осем месеца, което е доста над 10 процента. От 18-те предприятия към министерството, в 14 са сменени хората в ръководните органи, каза по-рано днес министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов при представянето на екипа си и приоритетите в работата на ръководената от него институция.

Уволнените от тези дружества са хора с мандат и са назначени с конкурс. Всички новоназначени са на практика без конкурс, каза Стоянов. Към всеки казус, от младши експерт до началника на ДКК, ще се подхожда индивидуално и ще се търси експертизата на човека. По всеки казус ще се вземе отношение. Изведнъж след оставката на правителството бяха активирани конкурси с много кратки срокове за кандидатстване - например от петък за понеделник. За мен това не е конкурс, аз ще работя по закона за публичните предприятия, каза министърът.

В Държавната консолидационна компания (ДКК) сега Съветът на директорите е от четирима души, при необходим минимум от петима души. Два месеца минаха, откакто единият член е изваден. Смятам, че дружеството има нужда от повече хора и се спрях на седем души в СД и в петък е подадено в Търговския регистър назначаването на още трима души. Изпълнителният директор на ДКК в петък обеща съдействие и даде пълномощно, която после оттегли, каза министърът

За военнопромишления комплекс има готов анализ. Корнелия Нинова сама каза, че скоро не е имало заседание на Междуведомствената комисия за разрешение за износа на оръжие. Последното заседание е било на 27 юни, като по закон следващото трябваше да е в срок от 30 дни. Това е една заложен бомба, защото чакат 230-240 преписки за сделки над 1 милиард лева, каза министърът. Още този петък ще има заседание на комисията, обеща Никола Стоянов. Ще бъдат разгледани всички преписки и тези, които отговарят на законите, ще бъдат одобрени. Няма как да не свърша и тази работа, посочи Стоянов.

Междуведомственият съвет за отбранителната индустрия не се е провеждал от май. Германски инвеститор смята да се оттегли от Габрово, защото не може да получи лиценз за дейността си, каза министърът като резултат от това забавяне. Вече са разпратени покани до други институции и в най-скоро време и той (съветът - бел. ред.) ще има заседание.

Приоритет на министерството е подготовката за идващата зима - очакват ни тежки дни за бизнеса и за хората в България. Основните мерки са в областта на енергетиката, където представител е зам.-министър Данчев. Вече е започнала анкета сред фирмите, за да се види колко фирми използват природен газ и колко от тях могат да минат на друго гориво. В Щаба за справяне с енергийната криза Министерството на икономиката и индустрията ще е гласът на бизнеса, каза министърът.

Част от министерството е Държавната петролна компания и министърът е поискал анализ доколко тя може да е в помощ на държавата.

Министърът е имал и среща с ръководството за метрологичен контрол и проверките са установили под или около 3 процента (стоки, които не отговарят на изискванията - бел. ред.). Това са добри нива за Европа и целта ни ще е да ги задържим, без да притесняваме бизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай