Четвъртък,

Нинова с горещи разкрития за отношенията с Румен Радев

От: Иван Ангелов -
13919
Нинова с горещи разкрития за отношенията с Румен Радев
A
A
A

Винаги сме защитавали президента Румен Радев и никога не сме започвали атака срещу него, заяви категорично в интервю за бТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Когато той беше най-остро атакуван от Борисов и Цветанов, единствено БСП го защитаваше“, отбеляза още Нинова.

Тя припомни, че напрежението с президента е започнало преди една година и тогава не е било ясно точно какво се случва.

"БСП, „Продължаваме промяната“ и ДБ го издигнахме и подкрепихме за втория. Президентът Радев свали правителството на БСП, „Продължаваме промяната“ и ДБ и в момента тече чистка на всички тези кадри и възстановяване на ГЕРБ", отбеляза Корнелия Нинова.

БСП влиза по-силна на изборите, защото през властта доказа резултати, допълни тя. „Това, което обещавахме в опозиция, го доказахме чрез работата си. Влизаме с много открито лице пред избирателите, защото доказахме, че може да има социална държава. Ние бяхме социалният стълб в това правителство“, допълни лидерът на БСП.

Тя припомни, че 22 милиарда лева социална подкрепа са дали за безплатни детски градини, данъчни облекчения на млади семейства, увеличение на майчинство, увеличение на детски надбавки, увеличение на минималната работна заплата, ваучерите за храна от 80 на 200 лв. за работниците, подкрепата за икономиката за тока.

„За 12 години пенсиите са увеличени със 164 лв. общо. Сега само за тези месеци със 167 лв. и заложихме през октомври в бюджета преизчисляване на пенсиите, тоест влизаме доказани през властта, че можем да правим резултат. Това мисля, че ни прави по силни, защото едно е в опозиция да обещаваш, да критикуваш, съвсем друго е в реална власт да се докажеш“, каза още Корнелия Нинова.

Според нея през миналите месеци идеята за доставки от „Газпром“ се е идеологизирала.

„През април като партия и аз като министър на икономиката и индустрията заедно с работодателите обявихме, че е необходимо да има доставки от „Газпром“. Ако 1 милиард е азерският газ, 1 милиард втечненият, на нас не ни стигат още 1 милиард и съвсем логично е това да бъдат доставките от "Газпром". Цялата индустрия претендира за това - 28 000 предприятия, 250 000 работни места. Тя е национално отговорна идея“, отбеляза Нинова.

По отношение на наследството в Министерството на икономиката и индустрията Нинова каза: „Когато станах министър през декември, извиках директорите на дирекции и директорите на предприятия и им казах: На един лист до довечера искам 3 проблема, които са спешни и неотложни и трябва да ги решим бързо. Забранявам ви да продавате, приватизирате, концесионирате държавно имущество, искам програма за увеличаване на заплатите на работниците, намалявам бордовете, с по-малко хора в съветите на директорите, политическият ми кабинет няма да взима пари за допълнително материално стимулиране, ще ги раздам на служителите и работници, и това и направих."

"Първият борд, който съм сменила е през май месец, този на "Кинтекс", отбеляза лидерката на БСП. Ненова каза, че това е станало, след като са се уверили, че резултатите им са лоши и предприятието се източва.

Нинова добави, че утре ще се състои първият Съвет на директорите на Държавната консолидационна компания, където са всички държавни предприятия.

„Мислите ли, че ще се занимават с бизнес програма, с резултати на предприятията и със заплати на работниците? Нищо подобно, ще вземат следните решения, това е дневният ред - увеличават борда от 4 на 7 души. Вместо един директор ще има трима директори и втора точка - смяна в ръководството на дъщерните дружества. Не ги интересуват резултати, не ги интересуват заплати, министърът не е поискал един отчет от едно дружество да пита как се развива. Виждате ли разлика – едното е с грижа за предприятията и за работниците. Другото е метла отгоре до долу. Защо,  като имаш още 6 седмици. Този служебен кабинет не е избран от народа. Той е назначен от един човек и сменя поголовно всичко в цялата държава“, заяви Нинова.

Според Нинова има опасност от реставрация на модела ГЕРБ. "За 6 месеца направихме много, много крехък пробив в модела ГЕРБ, има нужда с удвоени усилия след тези избори да направим правителство и да продължим, защото в момента виждаме една опасност от реставрация на модела ГЕРБ и усилията ни за 6 месеца да не отидат напразно", каза тя.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички