Нинова предлага напускане на парламента (ОБНОВЕНА)

Г-н Борисов, или сте премиер и поемате отговорността за всичко, или просто заявете, че сте изморен и отстъпете пътя за предсрочни избори, каза Корнелия Нинова...

Нинова предлага напускане на парламента (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Предлагам ПГ на "БСП за България" да напусне българското Народно събрание, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на провеждащия се в централата на партията пленум на Националния съвет, предаде Агенция Фокус.

"Със следните аргументи. Законодателният орган, върховният орган в държавата се ползва с 8 % доверие. Вместо там да се правят и коват истинските закони, които да подобряват живота на българските граждани се прави тежък лобизъм в интерес на фирми и олигарси и се правят задкулисни партийни договорки. Ние нямаме място в тези договорки и в този тип законодателство. Предложихме своята алтернатива, с алтернативен бюджет. Нищо от това не се приема. Парламентът не е превърнат в място, където се водят спорове за политики, а място, където се водят жълти спорове, обидни дебати", обоснова се Нинова.

Тя предложи Пленумът да обсъди този въпрос и постави следните условия пред управляващото мнозинство - ГЕРБ, Патриоти, ДПС и "Воля": избор на нова ЦИК, отмяна на срамните среднощни гласувания по ИК, връщане на преференцията и започване отново на дебата за машинното гласуване.

"Не се притесняваме от това, че сме единствените и различните. Когато се бориш със задкулисието, няма как да застанеш от другата страна. Не сме в изолация, защото сме с онези български граждани, които се борят с този модел", заяви още лидерът на БСП.

Сговорът за Изборния кодекс беше грозен пазарлък, който беше предложен и на нас – имам самочувствието, че ние го отказахме, каза още Нинова.

„Споровете за Изборния кодекс показаха и нещо далеч по-сериозно, за което ние сме говорили, но то сега придоби видимост“, подчерта Нинова. „Две години говорим срещу задкулисието и модела на прехода, в който всички партии тайничко се сговарят за собствени и партиен интерес, някъде по тъмно“, обясни лидерът на БСП. Нинова подчерта, че нощта на приемането на Изборния кодекс е била брилянтен пример за това сговаряне. „Това беше грозен пазарлък за партийни интереси. Пазарлък, който беше предложен и на нас. Имам самочувствието, че ние го отказахме и да ви кажа, че трябва да се гордеем с това. Това е доказателство за думите ни. На този модел трябва да се сложи край. Моделът на прехода и задкулисието трябва да спре. Да се сложат на масата откритите разговори между партиите и резултата от тях“, коментира Нинова.

По думите й в онази нощ положението е било: „ти на мене, аз на тебе“. „Не сме участвали като партия в този грозен пазарлък“, подчерта Нинова.

С „Гебрев“ и евентуалното пране на пари във Венецуела ГЕРБ ни отдалечават със светкавична скорост от европейското бъдеще - Шенген и Еврозоната, подчерта лидерът на БСП.

Нинова отчете пред пленума, че са ни връхлетели скандали отвън. "С отравянето или опита за убийство на г-н Гебрев и евентуалното пране на пари от Венецуела през България. Четири години българските институции, българското правителство е знаело за първия случай за г-н Гебрев, защото е правило разследване и си е мълчало. За да дойде момент външни партньорски служби и посланици да поставят много категорично въпроса в България. Второто събитие с международен привкус - това за съмнение за пране на пари от Венецуела през българска банка, се случи в момента, в който българското правителство излезе с позиция срещу президента Мадуро. В същото време държавната петролна компания е превеждала пари в България. Това е стряскащо и показва няколко неща. Ако българските служби и институции за знаели за това и са го премълчали, те са съучастници. Ако не са знаели, то те са неспособни да гарантират националната сигурност на България“, подчерта лидерът на БСП.

Г-н Борисов, или сте премиер и поемате отговорността за всичко, или просто заявете, че сте изморен и отстъпете пътя за предсрочни избори, каза Корнелия Нинова.

„Интересно е, че на фона на тези горещи събития и в България и със загубата на доверие с тези международни скандали отвън, премиерът Борисов, който обикновено е активен и поема отговорност за всичко, се скри“, подчерта Нинова. Тя изтъкна, че редките му изявления не могат да бъдат приемливи за премиер на държавата и лидер на управляващата партия.

„По скандала „Ало, Банов съм“, което е корупция на най-високо равнище чрез министри, той казва: „Не искам да влизам в това“. Как не искаш да влизаш? Това е твой министър, това е твоя Министерски съвет. Там се договаряте как да крадете пари и ти не искаш да влизаш в това.

По Изборния кодекс казва: „Те нека си говорят, аз нямам отношение към това. Прехвърлил съм го на парламентарната група“. Г-н Борисов, или сте премиер и поемате отговорността за всичко, което се случва и във вашата група и решенията на мнозинството и като премиер на страната, или просто заявете, че сте изморен и не можете да правете това и отстъпете пътя за предсрочни избори и да дойдат и партии, и хора, които могат не само да стабилизират държавата, но и да й дадат друг път за развитие“, обърна се към премиера Бойко Борисов лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че БСП няма да спре дотук с Изборния кодекс. „Подготвили сме сигнала до Венецианската комисия“, каза Нинова и отново се обърна към президента на наложи вето на кодекса. „Нашите колеги юристи работят по конституционна жалба. Най-важното в този спор е да не позволим базисни ценности на българското общество да бъдат заличени“, допълни Нинова.

ГЕРБ виждат, че губят доверие и искат да превърнат диктатурата и режима в държавна политика, предупреди лидерът на БСП. „Усещайки, че губят подкрепа вътре, заради проблемите, които всички познаваме, губят доверие отвън, от партньорите ни, усещайки, че си отиват, ГЕРБ предприеха мерки ,за да си гарантират оставането на власт, чрез фалшифициране на избори и налагане на открита диктатура през закони. Уважаеми другарки и другарки, много пъти сме говорили, че корупцията вече е заложена в законите при управлението на Борисов“, каза Нинова.

По думите й ГЕРБ са постигнали такова съвършенство в кражбите и корупцията, че са я превърнали в законна и в държавна политика. „Сега когато виждат, че губят доверие искат да превърнат и диктатурата и режима в държавна политика, сложена в закон“, каза тя и обърна внимание, че досега са го правили заобикаляйки закона и даде пример с държавния бюджет и постановленията на МС за средства за общините.

Лидерът на БСП се спря и на вчерашното изявление на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Понеже нещо спорим за фалшиви новини, ще си позволя да го цитирам точно, за да няма спекулации: „Имахме много тежък ден. Говорих с колегите и им казах избираме дали да има предсрочни избори и политически хаос или постигаме политически консенсус, за да продължи работата на Народното събрание и стабилността, която трябва да гарантираме с успехите, които има правителството“. Казано иначе това беше сговорът между ДПС", изтъкна Нинова и добави: "ДПС спасиха и правителството, както г-н Цветанов признава, и Народното събрание“, заяви Нинова. По думите й това е скритата коалиция, за която БСП са говорили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай