Нинова разкри! Две линии на разделение във властта

Имало начало на съгласие за сваляне на ДДС

Нинова разкри! Две линии на разделение във властта | StandartNews.com

В коалицията има "поне начало на съгласие да направим в няколко посоки мерки". Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. По данъчните мерки тя съобщи, че се предлага намаляване на ДДС на някои храни – хляб, плодове и зеленчуци, като се обсъжда включително и нулева ставка.

Обсъжда се също и намаляване на акциза и ДДС на горива, ток, парно и вода, както и облагане на свръхпечалбите, натрупани в енергийните дружества.

Нинова уточни, че това обхваща държавните и частните дружества. Защото решението да се вземе дивидент само от държавните енергийни дружества, поставя държавния и частния сектор в неравнопоставено положение, аргументира вицепремиерът обмисляното въвеждане на такова допълнително облагане на свърхпечалбите, натрупани заради инфлацията.

Предлагаме няколко варианта за преизчисляване на пенсиите, все още спорим по ръста на минималната заплата, допълни Нинова. Тя беше категорична, че от 1 юли страната трябва да има актуализиран бюджет.

Вицепремиерът каза, че противоречията в коалицията са по две теми – по предложението на БСП за таван на цените. По повод упреците, че след такава мярка, определени стоки ще изчезнат от магазините, Нинова заяви, че това не се е случило в Испания, Румъния, Гърция и Унгария, където мярката се прилага от месеци.

Втората тема, по която все още няма единодушие в коалицията, е по предложението на БСП за въвеждане на необлагаем минимум, каза Нинова.

Тя съобщи, че във финансовото министерство се разработват различни варианти, включително се работи и по вариант за намаляване на ДДС, като каза, че са нужни разчети във връзка с ефектите върху приходната част на бюджета, като на БСП предложението е попълването да е от облагането на свърхпечалбите на енергийните дружества.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай