Нинова посочи трите проблема на Асен Василев

Първият е, че Асен Василев предвижда приходи в бюджета, които няма да дойдат

Нинова посочи трите проблема на Асен Василев | StandartNews.com

Три са проблемите в предложения проект на бюджет за 2023 година. Първият е, че Асен Василев предвижда приходи, които няма да дойдат. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в интервю за бТВ.

"Това означава, че ще трябва да се режат разходи. Няма да дойдат и приходите по плана за възстановяване и устойчивост, защото Народното събрание не е приело необходимите закони. Има спор за парите от Българския енергиен холдинг. Два милиарда лева са под въпрос, но Василев ги е разчел като приходи“, допълни тя.

„Вторият проблем е фиксацията в 3% дефицит, за да влезем веднага в еврозоната. Това означава рязане на разходи. Третият проблем е замразяването на доходите. Ние предлагаме решение на тези проблеми и ще внесем нашия бюджет“, посочи Нинова.

„Предлагаме спешно да се приемат законите, за да дойдат парите по Плана за възстановяване. Дефицитът вместо 3% да бъде 4%, което означава 1,6 млрд. лв. повече приходи“, заяви тя.

По думите й планът на Василев решавал проблема с дефицита, но не и с инфлацията. Тя подчерта, че това нямало да ни отдалечи от еврозоната, защото имало държави в ЕС, които били с дефицит над 3%.

Нинова подчерта, че когато БСП били в управление с "Продължаваме промяната", те били леви, а сега, когато не са, Асен Василев замразявал социалните плащания.

Лидерът на БСП посочи, че съдебната реформа е приключила, защото няма нищо реално. „Конституцията не е алъш-вериш“, заяви Нинова. Тя бе категорична, че фигурата на главен прокурор трябва да остане.

Нинова препоръча на Радев да свика Консултативен съвет за национална сигурност за промените в Конституцията. „Ако е един истински президент, трябва да спре да се занимава с партийно строителство, да бъде обединител. Да ни събере и да представи неговия проект на Конституция“, посочи Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай