Нинова излезе от Радев и каза падат ли червените линии

С кого ще работи БСП в следващия парламент?

Нинова излезе от Радев и каза падат ли червените линии | StandartNews.com

За четвърти път Корнелия Нинова върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство. На излизане от залата, в която се срещна с президента Румен Радев, тя коментира пред медиите датата на изборите, ще има ли експертен кабинет след тях и падат ли червените линии за разговори с другите партии в следващия парламент.

„Не се събра съгласие около идеите ни. Президентът да реши сега кога да са изборите“, каза Нинова.

„Конституцията не определя конкретен срок за разпускане на парламента, затова слушаме специалистите по Конституция и те казват, че парламентът трябва незабавно да се разпусне, другото би било по ръба на закона, но ще е по преценка на президента“, каза тя.

Нинова не пожела да каже с кого би се коалирала в следващия парламент.

„Винаги сме заявявали, че подкрепяме парламентарната република като форма на управление на държавата и оставаме на тази позиция“, категорична бе лидерката на БСП на въпрос какво мисли за референдума, който инициират от формацията на Слави Трифонов - ИТН.

По думите й този парламент не можа да свърши много неща. „Първото от които е, че не бе приет бюджет за 2023 година. Не прокарахме законите по Плана за възстановяване и устойчивост“, каза тя.

„Това, че не се състави правителство с третия мандат не е провал на БСП. Все пак не се състави и с първия, и с втория. Това е общ неуспех на 48-то НС“, смята първата социалистка.

„Не мисля, че друга партия щеше да реализира третия мандат, особено след скандала с Nexo“, категорична бе лидерката на БСП.

„Очаквам трудна кампания. Готови сме за нея. Виждаме от срещите ни, които провеждаме всяка седмица, умора от избори и апатия към политическия живот. За нас това е основният опонент в една предизборна кампания – да убедим хората, че трябва да гласуват“, смята тя.

„В следващ парламент не можем да кажем с кои партии ще работим, нека да изчакаме изборите“, каза Нинова.

Според нея все пак ще има разлики в партиите и резултатите им в парламента.

„Политическата криза се задълбочи твърде много. Трябва да решим първо нея, за да може да се заемем със здравна, икономическа и енергийна“, заяви тя.

„Рано е да говорим за експертен кабинет при следващия парламент“, завърши Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай