Нинова и уволненият шеф на "Кинтекс" с тежки взаимни обвинения

Изнесли ли сме 4200 тона оръжия за Украйна?

Нинова и уволненият шеф на "Кинтекс" с тежки взаимни обвинения | StandartNews.com

Оръжейни сделки стоят в основата на втория фронт на политическо противопоставяне.

Назначаването на уволнения от ВМЗ-Сопот Никола Стоянов за министър на икономиката от президента е възстановяване на модела ГЕРБ-ДПС, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Още през февруари тя е установила, че тогавашният директор на „Кинтекс" Александър Михайлов работи и за частна оръжейна компания в конфликт на интереси, към която има отношение и Никола Стоянов.

С това обвинение Корнелия Нинова изпревари пресконференция на бившия шеф на "Кинтекс" Александър Михайлов. На нея той заяви, че с подписа на Нинова, като министър на икономиката, са изнесени 4 хиляди и 200 тона оръжие до полско летище, близо до украинската граница - в първите 4 месеца на войната.

Корнелия Нинова обясни защо е уволнила от ВМЗ настоящия министър на икономиката Никола Стоянов и обвини тогавашния шеф на "Кинтекс" Александър Михайлов, че едновременно е работил и за частна оръжейна фирма.

"Като председател на борда на ВМЗ и заедно с Михайлов от "Кинтекс", бившият и вече уволнен (директор - бел. ред.), прехвърлиха върху частна фирма "Бийн" правото да прадставляват държавните предприятия в чужбина. Всичкото това - покровителствано от служебния министър на Радев, г-жа Везиева, смятам, че ощетяваше държавните дружества. По негово време, като председател на борда на ВМЗ, ВМЗ водеше преговори с Ирак за износ на технологии, което щеше моного да ощети държавните интереси.", каза Корнелия Нинова.

Бившият служебен министър Даниела Везиева не се съгласи с Нинова.

"Вместо г-жа Нинова отново да говори за чадъри, трябваше да излезе и да каже каква е истината в цялата тази история".

Везиева обясни, че докато е била министър, междуведомствената комисия не е одобрявала оръжеен износ за държави в конфликт.

"Междуведомствената комисия е съставена от различни институции и службите. Когато има конфликт по време на самите заседания, се съобщава за тези неща. Ние блокираме износа за съответната държава, такова нещо имаше и за Армения и Афганистан, така че ние сме си свършили работата към моментаната ситуация. Какво се случва м момента не мога да отговоря." 

Уволненият шеф на "Кинтекс" Александър Михайлов отхвърли обвиненията на Нинова.

"Кинтекс" не е бил представител на ВМЗ за дадения пазар. Ръководството на ВМЗ са назначени от нея кадри без конкурс, апропо. Нека да покажат документ, удостоверяващ, че "Кинтекс" някога е бил представител на ВМЗ за някой пазар", призова Михайлов.

Той отрече и да е бил в конфликт на интереси.

"Това е категорична лъжа. Това е предмет на двете дела, които съм завел срещу нея. Разполагам със справка от НАП. Тази справка е приложена към моите дела срещу г-жа Нинова, която показва, че 1 месец преди да започна работа с "Кинтекс", аз съм прекратил трудовите си взаимоотношеиня с предишиня ми работодател". 

Александър Михайлов обвини Нинова, че с нейн подпис, само за четири месеца към Полша са изнесени 60 самолета с оръжие и боеприпаси до летище "Жешов", на 70 км от украинската граница. Позова се на справка от Външно министерство.

"60 полета за 4 месеца означават, че през ден по 70 тона българско оръжие е отивало за Украйна. Усреднена калкулация показва, че за този 4-месечен период 4200 тона българско оръжие са доставени в пограничното на Украйна полско летище. На този фон г-жа Корнелия Нинова да твърди, че не знае къде отива българското оръжие, е не само несъстоятелно твърдение, но и обидно към българските граждани", заяви Михайлов.

Корнелия Нинова пък заяви, че не само не е изнасяно оръжие по нейно време, но и е спряла оръжейни сделки за милиради.

"Има заявления за над 1 млрд. евро. за търговия с оръжие. Стоят на бюрото на г-н Стоянов. Ще видим какво ще стане и ще задавам вече аз въпроси. От Полша отиват ли на друго място, имат ли посредник? Взимат ли комисионни в офшорни фирми? Всичко, на което бях подложена аз последните 6 месеца, са лъжи и манипулации", категорична бе тя.

Нинова заяви още, че не се притеснява от ревизия на нейното управление в икономическото министерство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай