Нинова и ИТН си стиснаха ръцете! ББР остава

Банката ще се преструктурира

Нинова и ИТН си стиснаха ръцете! ББР остава | StandartNews.com

По 8 приоритета в сектор "Икономика" постигнаха съгласие за политики БСП и "Има такъв народ". Това съобщи соцлидерът Корнелия Нинова на брифинг в парламента

"Както вчера заявихме, искаме прозрачно всеки ден да отчитаме пред българското общество как вървят преговорите с ИТН по приоритети, по политики, върху които да стъпи едно бъдещо редовно правителство. Вчера имаше среща на експертната група по икономика. Стигнахме до съгласие и подкрепа от страна на колегите от ИТН за осем приоритета, на които ние като коалиция държим през годините и сме се опитвали в предишни събрания да внасяме тези приоритети", заяви Нинова.

"Първо - държавата да не се отдръпва от ключови сектори, а да се засили нейната роля на регулатор и помощник. Тук само ще посоча примера с ББР, постигнахме съгласие тя да не се приватизира, а да се преструктурира", съобщи Корнелия Нинова.

Намаляване на лицензионни разрешителни режими, които са в тежест на малките и средни фирми е следващият приоритет, който ще отстояват двете партии.

"Трето - да изготвим национална карта "Образование и икономика". Тя да е както национална, така и регионална за нуждите от кадри на българските фирми.

Четвърто - намаляване на регионалните различия. Пето за общините - постигнахме съгласие част от данъците да остават на разположение на общините", изброи още Нинова.

По отношение на енергетиката, Нинова заяви, че с "Има такъв народ" са се разбрали, следващото редовно правителство да внесе искане пред Брюксел за удължаване на срока на работа на "Мини Марица Изток", както и за запазване на ядрената енергетика.

"Разбира се, това не изчерпва всички въпроси. Също така искаме да информираме и вас и обществото, че днес продължаваме по плана и в 14.30 ч. ще проведем експертната среща по съдебна реформа, борба с корупцията и външна политика. Ние изпълняваме ангажиментите, които поехме", заяви още Корнелия Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай