Н. Василев: Трябва ни реформаторско, западно ориентирано правителство

Пред офиса си сложил "Часовник на дълга", който мери в какви борчове ни вкарва Асен Василев

Н. Василев: Трябва ни реформаторско, западно ориентирано правителство | StandartNews.com

Формулата за излизане от кризата посочи Николай Василев, когото Слави Трифонов номинира миналата година за премиер на посоченото от ИТН правителство, но коалиционните партньори на партията бламираха. На България е нужно реформаторско, западно ориентирано правителство, заяви Василев в студиото на бТВ.

„През последните години съм казвал, че е добре да има за държавата редовно правителство с 4-годишен мандат. Не е ясно какво ще стане, но е добре да има реформаторски, западно ориентирано правителство, с което България да върви напред“, коментира Василев, който бе вицепремиер и министър на икономиката в кабинета на Симеон Сакскобургготски.

Не ми харесва, когато политиците баламосват с твърденията си и говорят празни лъжи. Това е най-небалансираният бюджет – както миналия, така и актуализацията на бюджета. Това е все едно да се нарече националният отбор по футбол успешен, подложи Василев на критика разчетите на Асен Василев.

По думите на икономиста актуализацията е малка, несериозна и мерките не са антикризисни и антиинфлационни. Тя даже не била нужна.

Николай Василев посочи, че 9 млрд. лв. са потънали и не се знае за какво са били използвани - въпреки обясненията на Асен Василев, като има дори публикувани данни с разбивка по пера на сайта на финансовото министерство. Василев обаче се изказа за тях в смисъл, че са неразбираеми.

Той поясни, че пред офиса си сложили „Часовник на дълга“, който отброява в какъв размер е дългът на правителството – около 32 млрд. лв. и се вдига на секунда с 333 лева или на месец с близо 1 млрд. лева. До края на годината се очаква дългът да стигне 38 млрд. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай