Николай Дренчев: Костадинов налага хора без достойнство

Разговаряме с всички, но не и със съпартийците си

Николай Дренчев: Костадинов налага  хора без достойнство | StandartNews.com

Разговаряме с всички, но не и със съпартийците си
 

Единствената им задача е да следят, да гледат кой на кого се е усмихнал по коридорите на парламента, казва изключеният от ПГ на "Възраждане" депутат Николай Дренчев в специално интервю за вестник СТАНДАРТ
 

- Г-н Дренчев, заедно с колегите Ви Иво Русчев и Александър Арангелов бяхте изключени от парламентарната група на "Възраждане". Бихте ли споделил защо се случи така?

- Вечерта на 8-ми февруари имаше драматично гласуване за Столичен общински съвет, а на следващия ден на оперативка в Народното събрание ние бяхме изключени от групата.  Това стана изключително бързо и внезапно за нас. Без съмнение се очаква изключване и от партията, но това не може да стане толкова лесно и бързо, колкoто им се иска на нашите бивши колеги. Ние сме се примирили и не мислим да търсим права си по съдебен път, както можем да направим. Считаме, че както в политиката, така и в любовта, там където не си желан, няма никакъв смисъл да се връщаш назад.

- Какво се случва в партия "Възраждане", за да се стига до такива крайни решения?

- Това е въпрос, на който не може да се даде светкавичен отговор, тъй като би бил грешен. Трябва много внимателно да се анализира какво се случи, чии интереси са били увредени от това и да се направи сметка. 

Моето мнение по въпроса е, че има принципно разделение на тема каква опозиция да бъде партия "Възраждане". Дали тя да е яростна, категорична, която пали коли и хвърля тор по жълтите павета и институциите, или да е конструктивна опозиция. 

Проблемът на стратегията с това да сме конструктивна опозиция, е че ние сме малки и не можем да постигнем това, за което са ни изпратили избирателите в парламента. 

От друга страна трябва да договаряме с опонентите си неща, които са от полза за избирателите ни. На всички нива - в местна, централна, законодателна и изпълнителна власт- ние разговаряме с опонентите си, а не с враговете си.

- И тъкмо тази идеологическа разлика избухна първо в Столичния общински съвет. 

- Да. Моята гледна точка относно драматичното гласуване на председателя на Общинския съвет Цветомир Петров, издигнат от ПП, ДБ и "Спаси София" е следната. След три месеца преговори се стига до избиране на определена кандидатура, която е с оглед на личността. Тя не е толкова партийна, както е било планирано предварително. Избран е конкретен човек, около който да се обединят всички политически сили на базата на реалностите, които избирателят е наложил.

При това положение в решението си групата на "Възраждане" се разделя на две. Четири човека казват, че ние трябва да влезем в ролята на конструктивна опозиция и да направим така, че да заработи общинският съвет. Другите трима обаче, са категорично против. Те са на мнението, че трябва да останем яростно непримирима опозиция и да издигнем наша кандидатура, която няма никакви шансове да бъде подкрепена от останалите. При това положение следва гласуване и четиримата наши общински съветници обявяват публично, че са дали вота си за председател. Принципно гласуването е тайно. Можело е да замълчат, защото така или иначе гласовете им са без значение. И второ, никой не може да докаже дали гласовете им са били в подкрепа на г-н Петров. 

След това следва яростната реакция на Деян Николов, която без съмнение е по указание на председателя на партията Костадин Костадинов с призив четиримата ни съветници да бъдат изключени от ПП "Възраждане". 

- Това може ли да стане автоматично?

- Не може, има си определени процедури. След гласуването обаче, Николов заявява, че гласувалите "за" председателя на Общинския съвет са изключени от партията.  

Вероятно това унижение на любимеца на  Костадинов е довело до остра реакция от негова страна. Знам, че е имало някакво полунощно събиране на депутати от "Възраждане", които са от провинцията, и които живеят в общежитието на Народното събрание. Било им е обяснено какво ще последва на следващия ден сутринта.

- Защо "Възраждане" подкрепи Деян Николов? 

- За мен въпросът е чисто идеологически. Ръководството на групата на "Възраждане" в Столичния общински съвет в лицето на Деян Николов е било категорично ние да сме "против" председателя на СОС, каквато е повелята на Костадин Костадинов. И след като нашите общински съветници не са изпълнили волята на началника, те са били обвинени че са взели милиони, че са си купили постове и са се продали. 

- Депутатите нямат ли право да изказват собствено мнение?

- Добре е когато една парламентарна група гласува единно. Добре е когато опозиционното й поведение е направено на базата на задълбочен анализ. Ако няма такива процедури в парламентната група и в партията, тогава сме свидетели на някакви филми, както и на хаотични решения. 

- Имате ли право да гласувате различно  от указанията на ръководството при приемането на законопроекти в парламента?

- Ще Ви отговоря така: като независим депутат имам право да гласувам по съвест.

- Какви са отношенията Ви с групата на "Възраждане"?

- Аз лично всички тях ги считам за приятели, дори и Костадин Костадинов. Бих могъл да говоря с всеки по коридорите на Народното събрание. Но, за съжаление, нещата не стоят по този начин. В момента можем да разговаряме с всички депутати, да си кажем "Добро утро", но не и с нашите съпартийци. Разбирате, че причината не е в нас.

Във "Възраждане" се налагат хора, които нямат никакви достойнства. Единствената им задача е да следят, да гледат кой на кого се е усмихвал по коридорите, кой на кого е кимнал и т.н. 

Ние идеологически не сме изменили на каузата, не сме направили нищо против интересите на партията и не сме се отрекли от нея. Аз държа да се спазят процедурите и правилата. 

Казаха ни, че организирана сила, която има устав, която обаче не спазва своя собствен устав не е армия, а башибозук. Може би това е бил детонаторът. Въпреки, че твърдението е тиражирано само в най-тесния кръг от хора на "Възраждане".

- Какъв лидер е Костадин Костадинов? Как се отнася с депутатите? Какво се случва, ако някой не е съгласен с него?

- Какъвто и да е бил, сега може да се е променил и да е станал диалогичен.

- Какво е бъдещето на "Възраждане" начело с Костадин Костадинов?

- Смятам, че те загубиха от този скандал, който стана с нас, изгонените от партията. Между другото аз на 15 февруари пуснах сигнал до Главния прокурор относно твърдения, че на Деян Николов са му били предлагани милиони като подкуп. Искам този случай да се разследва. 

Лично за мен общинските съветници на "Възраждане" са постъпили много достойно, не са минали под радар на някакво гласуване. Идеята да заемем единия полюс, като някаква екстремистка, крайно агресивна опозиция, която е против всичко и всички и на мен не ми допада. Но аз не съм защитил пред националното ръководство нашите общински съветници. Не казах нито че са виновни, нито те са невинни, Казах: дайте да спазваме устава.

- Какви отношения ще поддържате с другите Парламентарни групи?

- Тримата изгонени от ПГ на "Възраждане" депутати можем да постигнем сътрудничество с тях. Ще се опитаме да бъдем конструктивна опозиция, чисто технически и технократски ако можем да влияем по някакъв начин. 
Иска ми се малко да вдигнем културата в пленарна зала на Народното събрание, защото малко стана като футболен мач. 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
тодор
преди 2 месеца

Искaте луд сeкc за 3 чaса, силнa еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишeн теcтoстеpон! Тaзи подoбpeна фоpмyла на Bиaгpа вече е бeзопаcна на всяка възpаст! Не пpопускайте шанса да направите ceкcа си незабpавим:--- https://do.my/bluestone

Откажи