Понеделник,

Невероятен скок на пенсиите! Ще го приемат ли?

От: Стандарт -
49316
Невероятен скок на пенсиите! Ще го приемат ли?
A
A
A

В момента социалното министерство разработва вариант от 1 юли да се вдигнат всички пенсии с 21%.

Идната седмица на лидерска среща на коалиционните партньори ще се обсъди преизчисляването на пенсиите.” Това заяви народният представител от “БСП за България” Петър Кънев в предаването “Неделя 150” по БНР. 

Той каза още, че на експертен съвет по икономика и финанси управляващите са обсъдили антиинфлационен пакет, като на него са били възприети повечето предложения на БСП. На срещата се е взело решение да се премахне акцизът на пропан-бутана и метана и да се намали ДДС на някои горива от 20% на 9%. 

“За първите 50 л гориво ще се намалява цената с 50 стотинки. Разработват се няколко варианта - дали да бъде на всяко зареждане, дали да бъде на лична карта на член на семейството, или само на номера на колата”, коментира още Кънев. 

По неговите думи твърдо е взето решение да се преразгледа облагането на печалбите на фирмите от сферата на енергетиката. Сред взетите решения са още увеличаване на акциза на цигарите, както е по европейските изисквания, и да се вдигне прагът на регистрация по ДДС, което ще стане от 1 януари следващата година. 

Социалистът каза още, че не е възприето предложението за намаляване на ДДС на храните от потребителската кошница, но се обмисля намаляване на ДДС на стоки с фиксирани цени като лекарства и ток.  

“Коментирахме за всяко дете да има допълнителни 50 лв.  В момента се дебатира как да бъдат дадени - дали чрез ваучери чрез училищата и детските градини, за да има стимул децата да ги посещават, или да се даде на работещи родители, за да има стимул родителите да работят. Ще се намери оптималното решение в близките седмици”, посочи друга мярка Петър Кънев. 

По думите на депутата от левицата 2 милиарда лева ще влязат под някаква форма в джобовете на хората, като средствата ще дойдат от допълнителните приходи от свръхпечалбите от електроенергията и от увеличените приходи от инфлацията. 

“Трябва да се продължат преговорите с “Газпром”, когато свърши войната. Ще търсим и други решения на проблема със суровините”, категоричен е Кънев. "С  природния газ ще се оправим. По-голям проблем за българската икономика е петролът”, добави бургаският депутат. Според него позицията на правителството да търси дерогация, за да продължат доставките на руски петрол, е правилна. 

“Твърд противник съм на това, което не е полезно за нас”, коментира Кънев актуалната тема за скъсването с руските фосилни горива, добавяйки: “Ако за нас това е полезно, аз съм категорично “за”. Но не ми е ясно как това е полезно за Чехия, Словакия, Унгария и България. Трябва да търсим нашия национален интерес.” 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички