Нено Димов няма да подава оставка заради Пирин

Министърът бе категоричен, че може да си отиде от поста само когато управляващата коалиция поиска това от него...

Нено Димов няма да подава оставка заради Пирин | StandartNews.com

Основният фокус в управленската програма е повишаването на доходите на гражданите. Работя в тази посока. Когато тези, които са ме поканили за министър - ВМРО, „Обединени патриоти“ и управляващата коалиция решат, че не се справям с тази задача, тази тема ще бъде на дневен ред. Това каза пред журналисти в парламента министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на въпрос ще подаде ли оставка заради искането на протестиращи по повод казуса с Пирин.

„Поканен съм от „Обединени патриоти“, в частност от ВМРО, за да изпълнявам предизборна програма, за която са гласували няколко стотин хиляди души. Тази предизборна програма е станала част от управленската на управляващото мнозинство“, посочи той. Попитан какво общо има повишаването на доходите с работата на МОСВ, министърът коментира: „Ще дам конкретен пример. През последните 11 години според едно прочуване на Красен Станчев само от обжалвания и спирания на инвестиционни проекти в страната всеки ден се губят по 1 млн. лева“.

„Струва ли ви се, че 1 млн. лева са малко пари на ден, за повишаване на доходите. Тези пари могат да отидат за пенсии и здравеопазване“, заяви Нено Димов. „Когато държавата губи 1 млн. лева на ден, това не е ли пряка връзка с доходите на хората, аз виждам съвсем директна връзка“, каза още той.

Докато Законът за защитените територии е в този вид, не може да се процедира. Народното събрание може да процедира промяна на закона, каза още министърът. „Решението на съда означава, че в националните паркове не може да има никакво строителство, при този закон. Съдът тълкува закона по този начин, не коментирам защо е тълкуван така и приемам решението за изпълнение“, заяви той.

В отговор на въпрос държавата няма ли ход на действие за подкрепа развитието на региона на Банско, министърът коментира: „Намираме се в сградата, в която държавата може да бъде на ход“. Попитан планира ли да внася законодателни промени, Нено Димов уточни: „Намирам се в сградата, която може да реши този проблем“.

В отговор на въпрос какви мерки ще вземе МОСВ срещу застрояването по Черноморието, министърът коментира: „Доколкото знам при два от трите случая строителството е прекратено. За случаите с дюните на „Смокиня“ и в „Градина“ общите устройствени планове са процедирани през ОВОС, минали са и процедура за оценка на съответствия с „Натура“. Решенията са били положителни и не са били обжалвани към момента, когато е можело да се обжалват. По случая с „Арапя“ нито има защитена зона, нито има „Натура“ така че нямаме особено отношение там“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай