Петък,

Ненчев: Военна сила по границите ни само при неизбежна отбрана

От: Администратор -
A
A
A

Военните по границата ни имат оръжие, но имат и ясни инструкции, че могат да използват сила само в случай на неизбежна отбрана. Това обяви военният министър Николай Ненчев пред бТВ.

Той поясни, че в момента по границите ни с Турция, Гърция и Македония има 111 военни. Ако се наложи, може до няколко часа да бъдат изпратени 1000. 

Военният министър отчете, че за изминалото денонощие 300 имигранти са опитали да влязат в страната ни и не са допуснати, а 100 души са били задържани. Това е съвсем прилично, уточни Ненчев.
Според него статистическите данни, че на всеки пет бежанци само един е сириец са обезпокоителни и показват, че има много икономически емигранти, а сред тях могат да се промъкнат и терористи.

„В тази ситуация трябва да има засилен пропускателен режим. Изпратили сме арабисти от служба „Военна информация", които могат да преценят кой откъде идва", обяви още министърът на отбраната. Засега нямало информация за преминали на наша територия терористи.

Той обясни още, че правителството се готви от края на миналата година за тази криза с бежанския поток. По думите му добрата и навременна подготовка са причина да се справяме добре в тази ситуация.

Представяте ли си какво щеше да стане, ако беше на власт още кабинетът „Орешарски" и жандармерията и полицията бяха около Народното събрание, попита Ненчев.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички