Ненчев внесе предложение за купуване на изтребител

Ненчев внесе предложение за купуване на изтребител | StandartNews.com

България ще си купува нови изтребители F16. Започваме преговори с Белгия, Холандия и Гърция, съобщи военният министър Николай Ненчев след заседанието на кабинета вчера.

Покупката на новите машини не е спешна. Междувременно ще започне ремонт на сегашните изтребители МИГ-29. Те ще бъдат оправени в Полша. За тази цел България ще подпише споразумение в рамките на този месец или най-късно в следващия, каза Ненчев. Според него предложението, което Полша ни е дала, е изключително изгодно. То предвижда първоначално да получим два ремонтирани двигателя, а след това още десет или дванадесет. Сумата е значително по-ниска от офертата, която ни беше предложена от руската страна, допълни Ненчев.

Военният министър коментира и скандала около военното учение на партньорите ни от НАТО у нас. "Няма нищо изненадващо, истерията се създаде и преекспонира от определени заинтересовани кръгове, но няма нищо страшно", подчерта той пред бТВ. 14 танка ще бъдат разположени временно в България за ученията. След известно време те ще бъдат прехвърлени в Румъния. Към Министерство на отбраната няма искане за постоянно разполагане на техника на НАТО, уточни Ненчев.

Място за притеснения няма и според премиера Бойко Борисов и външния ни министър Даниел Митов. "Не виждам към момента нищо, което да ви тревожи - нито като военна линия, нито като фронт, нито като отношения между България и Русия", заяви министър-председателят. "Ние сме народи, които винаги са се обичали и като член на ЕС и НАТО 100% изпълняваме своите ангажименти и абсолютно прогнозируемо", добави той. Според Борисов в момента няма "тема на напрежение", която да касае България. "Не може да се очаква, че преди всяко учение ще се създава напрежение около него", заяви и Даниел Митов. Според него в България са провеждани над 200 учения в последните четири години и те продължават в рамките на взети решения в Уелс.

"Ще дойдат наши съюзници тук, ще си проведат ученията и ще си тръгнат. Това няма да са само американци - ще са и румънци, британци, албанци. Българските военни редовно присъстват и участват в обучения в други държави, в Германия най-вече", обясни още Митов.

Междувременно у нас започва друго бойно учение със страни членки от НАТО. От 3 до 12 юли край Варна ще се проведе национално военноморско учение "Бриз 2015". В него ще участват над 30 бойни и спомагателни кораби и катери, над 1700 души личен състав от военноморските сили на България, Гърция, Румъния, САЩ, Турция, както и Първа постоянна група кораби на НАТО и Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай