Понеделник,

Ненчев: Франция не е поискала конкретна помощ от нас

От: Администратор -
939
Ненчев: Франция не е поискала конкретна помощ от нас
A
A
A

Ако ни бъде поискана помощ от Франция, тепърва ще обмислим това. До този момент Франция не е поискала конкретна помощ от нас, но ако поиска, ще се отзовем в рамките на възможностите, с които разполагаме. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на отбраната Николай Ненчев.

„Не бих могъл да кажа какво точно очакват от нас. Доколкото разбирам, очакват в позициите, в които са те в някои международни мисии, да бъдат подпомогнати от други страни-членки, за да се концентрират във вътрешните си проблеми. Иска ми се това да се случи в рамките на двустранни разговори. Не сме ме водили обаче такива. До момента към нас не е поискана, каквато и да е помощ, но сме длъжни да окажем, ако това се случи. Бихме могли да участваме и с логистична подкрепа, с обмен на информация, нещо, което е изключително важно", обясни той.

Страната ни разполага с доста информация, свързана с нашето военно разузнаване, обясни министърът. „Считам, че биха могли да поискат в тази посока нещо, биха могли да поискат експертиза, допълнителна информация, свързана с бежанските потоци. Ще окажем пълно съдействие. Имаме контингенти и към този момент, така че си вършим достатъчно добре работата. Калашниците са произведени някъде около 70-80-те години, което би било много сложно и трудно. Дори хипотетично да предположим, че те са били произведени в България, не бихме могли да носим отговорност за тях", допълни Ненчев.

Провеждането на сухопътна операция на територията на Сирия с участието на България е възможна теоретически. „Бих се радвал, ако е възможно. Не сме водили до момента разговори в този смисъл. Предполагам, че това решение ще се вземе на ниво министри на отбраната на ЕС и в НАТО. Естествено, че имаме готовност да участваме в сухопътна операция, имаме и задължение. Една от основните мисии, която е пред МО и въоръжените сили е точно такава – да участваме в мироопазващи действия извън границите на България", коментира още Николай Ненчев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички