Ненчев: Франция не е поискала конкретна помощ от нас

Ненчев: Франция не е поискала конкретна помощ от нас | StandartNews.com

Ако ни бъде поискана помощ от Франция, тепърва ще обмислим това. До този момент Франция не е поискала конкретна помощ от нас, но ако поиска, ще се отзовем в рамките на възможностите, с които разполагаме. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на отбраната Николай Ненчев.

„Не бих могъл да кажа какво точно очакват от нас. Доколкото разбирам, очакват в позициите, в които са те в някои международни мисии, да бъдат подпомогнати от други страни-членки, за да се концентрират във вътрешните си проблеми. Иска ми се това да се случи в рамките на двустранни разговори. Не сме ме водили обаче такива. До момента към нас не е поискана, каквато и да е помощ, но сме длъжни да окажем, ако това се случи. Бихме могли да участваме и с логистична подкрепа, с обмен на информация, нещо, което е изключително важно", обясни той.

Страната ни разполага с доста информация, свързана с нашето военно разузнаване, обясни министърът. „Считам, че биха могли да поискат в тази посока нещо, биха могли да поискат експертиза, допълнителна информация, свързана с бежанските потоци. Ще окажем пълно съдействие. Имаме контингенти и към този момент, така че си вършим достатъчно добре работата. Калашниците са произведени някъде около 70-80-те години, което би било много сложно и трудно. Дори хипотетично да предположим, че те са били произведени в България, не бихме могли да носим отговорност за тях", допълни Ненчев.

Провеждането на сухопътна операция на територията на Сирия с участието на България е възможна теоретически. „Бих се радвал, ако е възможно. Не сме водили до момента разговори в този смисъл. Предполагам, че това решение ще се вземе на ниво министри на отбраната на ЕС и в НАТО. Естествено, че имаме готовност да участваме в сухопътна операция, имаме и задължение. Една от основните мисии, която е пред МО и въоръжените сили е точно такава – да участваме в мироопазващи действия извън границите на България", коментира още Николай Ненчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай