Неков смятал да заеме мястото си в Европарламента

Неков смятал да заеме мястото си в Европарламента | StandartNews.com

София. Момчил Неков, който благодарение на преференциалния вот измести лидера на партията и президент на ПЕС Сергей Станишев от първото място в евролистата на БСП, смята да не се отказва и да замине за Европарламента.

Неков е най-младият кандидат в листата на "Коалиция за България" и бе поставен под №15 - същият номер, под който бе и "Коалиция за България" в интегралната бюлетина на евровота. Софийската градска организация на БСП подкрепя избора на Неков, съобщи червеннят депутатът Страхил Ангелов. Повечето членове на софийската структура настояват 28-годишният кандидат наистина да замине за Брюксел. Оставката на Сергей Станишев не е била тема на обсъждане.

Ангелов заяви пред Дарик, че не знае да има натиск от страна на ръководството на столетница Неков сам да се откаже. Ангелов пожелал на Неков да е жив и здрав.

Председателят на градския съвет на БСП Калоян Паргов потвърди, че Момчил Неков има намерение да замине евродепутат. Той допълни, че не знае да има натиск най-младият кандидат да се откаже, но не коментира подробности с мотива, че все още се прави анализ на ситуацията.

В понеделник стана ясно, че има разместване в листите на „Коалиция за България", където номер 15 от листата Момчил Неков е събрал голям процент от преференциалния вот и има възможност да е изместил лидера на партията Сергей Станишев. Над 33 000 избиратели са зачеркнали номер 15 и в квадратчето за партия, и в кръгчето за преференциален вот.

При положение че Неков не се откаже от евродепутатството, Достена Лаверн, която е пета в листата, няма да стане член на ЕП. Засега евродепутати от БСП ще бъдат Неков, Илияна Йотова, Георги Пирински и Петър Курумбашев.

Междувременнно, евродепутатът от БСП Илияна Йотова коментира ситуацията пред сайта BPost.bg:

"Той (15-ият в евролистата на БСП Момчил Неков - бел. ред.) наистина е само на 27 години и трябва да прецени за себе си отговорността да представлява БСП в Брюксел. Все пак Европейският парламент не е училище! Изискват се доста сериозни познания, политически опит и т.н."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай