Най-шареният парламент от 1991 г.

Най-шареният парламент от 1991 г.  | StandartNews.com

8 партии с най-трудния пъзел за кабинет, рекордно малко бюлетини

Говорете си. Това казаха вчера българите на политиците, съставяйки с вота си най-шарения от 1991 г. парламент. 8 партии застанаха пред 43-ото НС снощи. ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок, Патриотичният фронт, "България без цензура", "Атака" и АБВ получиха най-трудния пъзел за съставяне на кабинет, защото нито една от тях няма повече от 90 депутати.

С размазваща преднина номер 1 отново е ГЕРБ. Бойко Борисов отвя с повече от 2:1 БСП и спечели над 33% от гласовете. Заради големия брой политически сили в новото НС обаче социолозите не прогнозираха повече от 85 депутати за ГЕРБ.

ДПС има всички шансове да стане втора политическа сила, обяви Галъп в 22 ч. В този момент Движението имаше поне 38 депутати и 15,6 на сто подкрепа - само 0,4% по-малко от БСП. За младите и хората в активна възраст ДПС е твърдо втора сила след ГЕРБ, сочеха анализите на вота. По данни на ИСИМ за ДПС са гласували 18% от хората до 29 години и 16% от активното население между 30-59 години. ДПС се предпочели и голяма част от нашенците в Западна Европа, особено в Англия и Германия.

Най-големия крах в историята си от 1991 г. претъртя БСП. "Позитано" едва се пребори за 16 на сто от гласовете. В 22 ч социолозите даваха на червените не повече от 39 места. Това е най-слабият резултат за БСП, отсече Георги Кадиев. След Виденовата зима червените имаха 58 места в НС, по времето на царя - 48, след Тройната коалиция - 40. Резултатите са разочароващи, получихме наказателен вот, включително и за участието си в кабинета "Орешарски", призна Атанас Мерджанов.

Двоен резултат спрямо евровота тази година отчетоха Реформаторите. Те се класираха четвърти с 9,1% и около 23 места. Николай Бареков влиза в парламента, но за разлика от първоначалните прогнози, че ще е номер 4, "България без цензура" се записа шеста с 6,4 на сто от гласовете и около 16 депутати. Пред нея е Патриотичният фронт с 19 места в НС (7,5%).

От сутринта социолозите даваха малки шансове на АБВ и никакви на "Атака". Партията на Георги Първанов стоеше около 4-процентната входна бариера, а на Волен Сидеров едва минаваше 3 на сто. След края на изборния ден обаче и АБВ, и "Атака" се класираха с 4,4 на сто от гласовете. Те се очаква да имат по 11 депутати.

А сега накъде? Ще има ли стабилно управление или страната отива към нови избори, бяха единствените въпроси към лидерите. "Призовавам ги да се смирят, трезво да преценят какво означават резултатите им от 6-7%, да минат ден - два, и ако им е мила държавата, да загърбят личното", каза победителят Бойко Борисов. Той обяви, че е готов с правителство, но изрази съмнение, че ще го подкрепят. Най-страшният вариант е нови избори декември, предупреди лидерът на ГЕРБ. Нямаме право да кажем на суверена: "Яви се на поправителен", коментира лидерът на ДПС Лютви Местан. И също призова: "Нека преспим с окончателните резултати, да ги анализираме и прочетем вярно кодираното във вота".

ДПС ще е втора сила и ще подкрепи правителство на ГЕРБ без ангажименти, прогнозира в същото време бившият земеделски министър Мехмед Дикме. За смирение на политическите лидери и коментари след окончателните резултати призова и Николай Бареков.

Народът отреди да сме в опозиция, сухо отсече Корнелия Нинова. И не даде никакъв знак, че "Позитано" е готово за разговори с ГЕРБ. Реформаторите обявиха, че искат премиерът да не се казва Бойко Борисов, а партията му да подкрепи програмата им. Ключът може да се окаже в ръцете на малките партии, загатна Ивайло Калфин. А Волен Сидеров обяви, че никой не говори за важните пред държавата проблеми.

Изборите за 43-то Народно събрание ще останат в историята с рекордно ниската си избирателна активност. За първи път до урните отидоха едва около 3,2 милиона (47%) от българите. Преди година бюлетина пуснаха 51 на сто от хората, а през 2009 - 60,2%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай