Най-лошият сценарий е да няма правителство

Преценявайте кандидатите по делата, а не по обещанията

Най-лошият сценарий е да няма правителство | StandartNews.com

Д-р Даниела Дариткова, водач на листата на ГЕРБ в Смолян

- Д-р Дариткова, какви резултати очаквате на вота?

- Надявам се за областта, която представлявам, да спечелим два от четирите мандата. По отношение на националното представителство на ГЕРБ разчитам, че ще получим сериозна подкрепа, която да ни позволи да вземем самостоятелен мандат.

- Ако все пак нямате достатъчно гласове за самостоятелен кабинет, на чия подкрепа разчитате, или ще минете в опозиция?

- Подхождаме на тези избори с желанието да управляваме самостоятелно, безпринципни коалиции няма да правим. Те може да са само на базата на обща визия за бъдещето развитие на страната. Може да бъдем и конструктивна опозиция.

- Ваши опоненти твърдяха, че ГЕРБ и БСП или ДПС са едно и също, има ли резон в това?

- Това е част от опитите тази кампания да мине под знака на омаскаряването, на липсата на спорове за политики, а в търсенето на поводи за злепоставяне. Ние винаги сме се противопоставяли на монопола, който си бяха осигурили БСП и ДПС, нарушихме го и смятам, че това предизвика остра реакция срещу нас. Нашата политика е в услуга на гражданите, а не в самопроизводството на едни и същи партии.

- Скандалите от последните дни отразиха ли се на електората на ГЕРБ?

- Надявам се това да е показало на електората ни, че притеснението от нас е голямо. Търсенето на всякакви начини от опонентите ни да ни дискредитират го доказва. Тези, които произвеждат скандалите, не се интересуват от проблемите на хората, а само от собственото си присъствие в политическия живот. Политиката обаче трябва да решава проблемите на хората.

- Има ли разцепление в ГЕРБ ?

- Не знам друга политическа партия, която в края на мандата си да е имала водещо положение, както предричат социолозите. Това означава, че партията се е запазила монолитна.

- Как си обяснявате разкритията на Мирослав Найденов?

- Няма как да правя персонални коментари. Ако говорим за структурата на партията, за това как работим преди изборите, сме доказали, че се справяме добре и не се влияем от едно или друго поведение.

- Предположението, че няма да има правителство след изборите, е широко тиражирано. Смятате ли, че е възможен подобен сценарий?

- Това също е част от сценария да се убедят хората, че едно, уж програмно правителство, може да реши проблемите. За това подсказва и регистрацията на толкова много новосъздадени партии. Целта им е да се разпръсне вотът и да се стигне до доминиране на партии с твърд електорат. Липсата на правителство е най-зловредният сценарий. Най-добре е да се състави стабилно правителство, което да изведе страната от кризата.

- Не е ли по-добре да се формира програмен кабинет?

- По-добре е да има ясна политическа сила, която да поеме отговорност.

- Ще имаме ли честни избори?

- Смятам, че инсинуацията за компрометиране на вота се тиражира от тези, които се страхуват, че ще изгубят изборите. Няма да има такова нещо.
Факт е, че се прави паралелно преброяване, надявам се резултатите, които се получат, да са неоспорими и всички партии да ги признаят.

- Чувствате ли се обидени, че не ви допуснаха до паралелното преброяване?

- В политиката няма място за обида, трябва да извървим своя път до демократично общество. Ние още нямаме демократичен рефлекс, който е типичен за другите европейски нации.

- Какво бихте казали на хората в последните дни преди изборите?

- Да гласуват с разума си и да преценяват хората по делата, а не по обещанията, които дават.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай