Найденов: Възстановяваме въоръжението и военната техника

Найденов: Възстановяваме въоръжението и военната техника | StandartNews.com

София. Вече летят три военни хеликоптера "Кугар", а в първите месеци на следващата година ще бъдат възстановени още три. Това е знак, че усилията за възстановяване на въоръжението и техниката дават резултати, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов пред TV7.

Найденов подчерта, че "това не е малко на фона на това, че доскоро летеше само един". "Ще имаме възможност, не само по отношение на „кугарите", да кажем, че сме възстановили техническата изправност", допълни той.

Относно възстановяването на социални права на военнослужещите министър Ангел Найденов подчерта, че "вече има увеличение на парите, които се дават за храна във Въоръжените сили - от 60 лв. на 90 лв". Той подчерта и че има увеличение на плащания, които са по наредби за специфични условия на труд и за придобита класна специалност, за участия в полеви учения или в мероприятия, провеждащи се за повече от 48 часа .

Министърът на отбраната открои четири основни групи рискове пред националната сигурност. Като основна заплаха той посочи бежанската вълна, защото нелегалните емигранти може да са свързани с радикални и терористични групировки. Втората група е свързана с опасността от гледна точка на епидемиологичната обстановка. Третата група рискове се отнася до хуманитарната криза и невъзможността да се осигурят условия на бежанците. Четвъртата е свързана със социалното напрежение в районите, където се настаняват бежанци.

Във връзка с предприетите мерки министър Ангел Найденов заяви, че "предупреждения за това, което може да се случи от гледна точка на миграционен натиск и за хората, които могат да търсят подслон и убежище в България е имало достатъчно рано". „Следвало е да се започне подготовка и от гледна точка на предохранителни мерки, за да не се допусне това масово преминаване на зелената граница", каза той и обясни, че са били извършени частични дейности, свързани с подготовката на центрове за бежанци. Затова и в месеците юли, август, септември се налагаше

Министерството на отбраната да предоставя освободени войскови райони и сгради с отпаднала необходимост, които да бъдат пригаждани за настаняване на бежанци", каза министър Найденов.

Той обясни още, че изграждането на съоръжение по цялата 274 километрова граница би струвало изключително скъпо и подчерта, че зоната, в която се изгражда съоръжението е избрана, защото местността е силно пресечена и затруднява видеонаблюдението и действията на граничните полицейски части. Министър Найденов уточни, че бежанците, които влизат на наша територия не могат да бъдат върнати, защото липсва спогодба с Република Турция. „Очакваме свикването на съвместната българо-турска комисия, на която още веднъж да бъде заявена нашата позиция, и по-радикални мерки от страна на турските власти за недопускане на нелегално преминаване от тяхна територия в България", заяви министър Найденов като подчерта, че има резултат от мерките, които са взети – няма нито един преминал на наша територия на мястото, където се изгражда съоръжението.

Найденов уточни, че близо 40% от търсещите подслон в България са от Тунис, Алжир, Мароко, а 60% от тях са сирийци. Той коментира прогнозите, че миграционният натиск ще се запази и през следващата година и припомни , че очакваме техническа и финансова помощ от европейските институции в размер на 5 милиона и 600 хиляди евро, като това е много малка част от необходимите средства. „До този момент нашите разходи са близо 2 милиона лв.", каза министър Найденов.

На въпрос за състоянието на пътната мрежа в приграничната зона министър Найденов поясни, че укрепването й от инженерните части се налага, защото тези пътища не се използват или са непроходими просеки. Той подчерта също, че се възстановяват пътища, които се използват от хората в района.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай