Найденов се срещна с шефа на Обединения щаб на силите на Грузия

Найденов се срещна с шефа на Обединения щаб на силите на Грузия | StandartNews.com

София. Министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов се срещнаха с началника на Обединения щаб на Въоръжените сили на Грузия полковник Иракли Дзнеладзе, който е на официално двудневно посещение в Република България по покана на генерал Симеонов.

Министър Найденов отбеляза конструктивния диалог и доброто сътрудничество между двете страни в областта на отбраната, като увери представителите на грузинската делегация в готовността си да допринесе за активизирането на тези отношения. Той акцентира върху дългогодишната подкрепа, която България оказва на Грузия, както по отношение на политическото асоцииране и икономическата интеграция с Европейския съюз, така и във връзка с евроатлантическите й стремежи.

Министърът на отбраната очерта областите, в които съществува потенциал за развитие на двустранните отношения, като наблегна на обмена на експертиза за трансформацията в отбранителния сектор, подготовката и изграждането на необходимите оперативни способности и постигането на съвместимост, езиковото обучение, военната стандартизация и кодификация, както и на подготовката на необходимите стратегически документи. Той заяви още, че приветства желанието на Грузия да се присъедини към Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа.

По време на срещата министър Найденов и началникът на отбраната генерал Симеонов изразиха увереност, че съвместните подготовка и учения са добра възможност за сътрудничество като средство за поддържане на оперативната съвместимост, като отбелязаха, че участието на Грузия като трета страна в българо-американските учения, провеждани в съвместните военни съоръжения на българска територия би било добра перспектива в тази посока.

Генерал Симеонов изтъкна, че укрепването на регионалната сигурност в Югоизточна Европа и Черноморския регион изисква съвместни усилия и участие от страна на всички държави, като отбеляза, че всички регионални инициативи по линия на Югоизточна Европа и Черноморския регион (SEDM, BLACKSEAFOR, Мерки за укрепване на доверието и сигурността в региона на Черно море и др.) играят важна роля за изграждането на доверие и сътрудничество между държавите.

Началникът на отбраната изрази висока оценка за съществения принос на Грузия в мисии и операции, ръководени от НАТО, като акцентира върху участието в ISAF. Той отбеляза, че освен значителната численост на контингента, от голямо значение е и фактът, че това участие се случва в особено важен момент за успеха на продължаващия преходен период в Афганистан. Генерал Симеонов приветства ангажираността на Грузия към процеса на планиране на ръководената от Алианса мисия за подготовка, консултиране и помощ на Афганистанските сили след 2014 г.

На срещата с началника на Обединения щаб на Въоръжените сили на Грузия полковник Иракли Дзнеладзе присъстваха още заместник-министърът на отбраната Иван Иванов и членове на политическия кабинет на министъра. От грузинска страна участие взеха Ирина Яшагашвили, временно управляващ посолството на Грузия у нас и представители на грузинското Министерство на отбраната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай