Найденов: Изпълнихме още един поет ангажимент

Найденов: Изпълнихме още един поет ангажимент  | StandartNews.com

София. С приемането на текст в Закона за държавния бюджет за 2014 г., съгласно който обезщетението на безработните съпруги на военнослужещите ще бъде повишено от 270.00 лв. на 340.00 лв., се изпълнява още една от предприетите от ръководството на Министерството на отбраната мерки за възстановяването на отнети социални права на военните и цивилни служители. Още при встъпването си в длъжност министърът на отбраната Ангел Найденов посочи, че това е един от основните приоритети в дейността на Министерството на отбраната.

На първата си работна среща с представители на ръководния състав на Федерацията на независимите синдикати от отбраната „Българска армия" и Националния синдикат „Отбрана", проведена на 21 юни 2013 г., министър Найденов посочи като първи стъпки в тази посока търсенето на възможност да се увеличи до размера на минималната работна заплата обезщетението на безработните съпруги на военнослужещи, които изпълняват задачи в мисии в чужбина, както и на тези, които са загубили работата си в резултат на преминаването на съпруга им-военнослужещ на работа в друг гарнизон. За тази цел Министерството на отбраната направи предложение до Министерството на финансите за промяна на Закона за държавния бюджет. Увеличаването на обезщетението на безработните съпруги залегна и в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона на отбраната и въоръжените сили на Република България, внесен от Министерския съвет.

Министърът на отбраната коментира, че след приемането на първо четене на измененията в Кодекса за социално осигуряване, свързани с отмяната на въведената възраст за придобиване право на пенсия от 52 години за младшите и 54г. за старшите и висшите офицерски звания, и съответно 42-44 години за летателния състав, екипажите на подводници, парашутисти и водолази при 27 години осигурителен стаж, повишаването на размера на обезщетението на безработните съпруги е още един от изпълнените ангажименти към военнослужещите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай