Найденов: Армията по границата трябва да е въоръжена

Найденов: Армията по границата трябва да е въоръжена  | StandartNews.com

Българската армия по границата трябва да е въоръжена и под ръководството на МО. Това заяви пред бТВ заместник-председателят на ПГ на БСП Лява България Ангел Найденов.

„Броят на военнослужещите, които биха били изпратени на границата, за да подпомагат МВР, зависи от дължината на граничната линия, която трябва да охраняват", каза той. И уточни, че въпреки приетите вчера от парламента промени, регламетиращи възможността армията да подпомага МВР за охрана на границата, водещата роля си остава на вътрешното министерство. Зам.-председателят на ПГ на левицата обаче подчерта, че се повдигат няколко основни въпроса - под чие ръководство ще действат разпределените да охраняват границата; дали ще бъдат въоръжени българските военнослужещи; ще могат ли те да използват оръжие при необходимост. По думите му отговорите на тези въпроси по закон трябва да се дадат с акт на Министерски съвет.

„Няма съмнение, че военнослужещите трябва да са под командването на министъра на отбраната, на началника на отбраната и командирите на съответните формирования, участващи в тези задачи. Военнослужещите трябва да бъдат с личното си оръжие", категоричен бе Найденов. Той каза също, че правилата за употребата на сила и на оръжие също трябва да бъдат ясно разписани от министъра на отбраната по предложение на началника на отбраната. По думите му рисковете са от неправомерната употреба на сила. „Когато се пристъпва към използване на въоръжени формирования, трябва да си даваме сметка, че всичко това върви с определени последици", заяви Найденов.

„Към момента има изградени 50-60 километра от оградата по границата, а са вложени 65 млн. лв. При темповете, с които нараства, цената може да скочи над 1 млн. лв. на линеен километър", коментира още той. И направи сравнение с 2014 г., когато от края на месец февруари до края на месец юни българската армия е изградила 30 км. на цена 250 хил. на линеен километър. Изграденият от армията участък е бил с повишена трудност, поради силната си пресеченост, подчерта бившият военен министър.

Охраната на границата е отговорност на МВР и Гранична полиция. „След като МВР не могат да се справят – казват, че не могат, и с акт на Министерски съвет се изпращат военни формирования на границата", обясни той. Социалистът заяви, че левицата многократно е задавала въпроси – защо вместо да се командироват полицаи от вътрешността на страната на границата, не бъде увеличен съставът на гранична полиция с недостигащите близо 1000 човека, обаче отговор на този въпрос няма.

Найденов даде негативна оценка на настоящия министър на отбраната Николай Нечев. И уточни, че има редица скандали в министерство на отбраната, които фокусират негативно внимание върху министерството, а в последните години то е било предпазено от скандали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай