Петък,

Навлизането на руски самолети е провокация с неясна цел

От: Администратор -
A
A
A

Навлизането на руски самолети в зоната ни на отговорност е провокация с неясна цел. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред Нова телевизия.

Той поясни, че за последния месец имало 10 подобни полета на машини на Москва над България. Някои от тях обаче били пътнически и навлизането им в зоната на отговорност се дължало на неразбирателства при организацията на въздушния трафик.

Министър Ненчев обясни, че при всяко подобно непозволено навлизане на самолет във въпросната зона налага вдигането на български изтребители, което хаби доста ресурси.

Министърът не знаел какво е официалното обяснение на Русия за тези инциденти, защото разговорите по темата се водели по дипломатически канали.

Ненчев коментира и заплахата от засилен миграционен натиск към страната ни. И увери, че към момента такава опасност няма.

„Имаме възможност, само в рамките на няколко часа, да увеличим присъствието на военни по границите на страната, ако се наложи", каза още министърът. И допълни, че отговорните власти вече са взели всички необходими превантивни мерки.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички