Наши в Лондон питат Борисов за мигрантската криза

Наши в Лондон питат Борисов за мигрантската криза  | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов се срещна с българи в Лондон, за да разговарят за бежанската криза. Той заяви, че спешното временно затваряне на външните граници на Европейския съюз (ЕС), ще помогне за решаването на проблема с бежанците.

На срещата присъстваха и министрите на външните работи и правосъдието Даниел Митов и Екатерина Захариева, която се състоя в българското посолство.

Бързото въвеждане на електронно правителство, референдумът за Европейския съюз във Великобритания, идеята на премиера Дейвид Камерън за орязване достъпа на европейци до социални плащания бяха част от темите, по които те искаха да чуят мнението на премиера.

Голям интерес предизвика обаче въпросът за невижданата мигрантска криза в Европа и имаше въпрос какво предлага България за решаването ѝ.

"Нашето предложение и това, което сме се разбрали като политика да водим, е да не се търси решение за една или друга страна. Това, което правят седем страни в Европа, да се заграждат, това не е решение. Напротив, това е отстъпление от най-важните ценности, които е придобил Европейският съюз", отговори Борисов.

По други теми премиерът обеща до 2018 година да бъде завършено електронното правителство, за да може административното обслужване на българите в чужбина да става бързо и евтино.

Даниел Митов обясни, че преговорите с Великобритания по много въпроси, включително социалните плащания, сега започват.

Екатерина Захариева пък представи плана за изпълняване препоръките на Европейската комисия от мониторинговия доклад.

В началото на срещата жена прочете от тефтерче предварително написана петминутна реч, в която обвини премиера за спирането на "Южен поток" и за нанесени от това загуби. Въпреки бурното недоволство на присъстващите в залата, жената продължи да пречи на срещата.

Борисов обаче не се смути и помоли жената да не чете, тъй като той също не чете отговорите си:

"Може ли да си махнеш листчето и да се опиташ да го кажеш. Защото аз ще ви отговоря, без да го чета".

Борисов, Митов и Захариева са в Лондон за участие в глобална конференция в помощ на пострадалите от конфликта в Сирия.

Във вторник вечерта по време на официалния прием за ръководителите на делегациите премиерът е успял да разговаря с американския държавен секретар Джон Кери, с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и с британския си колега Дейвид Камерън.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай