Вторник,

Наш евродепутат разкри македонска завера с участието на Макрон

От: Рачо Рачев, сн. Фейсбук -
15939
Наш евродепутат разкри македонска завера с участието на Макрон
A
A
A

Безспорно има идея за подписване на споразумение между България и Република Северна Македония (РСМ), и гарант да бъде френският президент Макрон. Сега виждам, че тази идея се движи и от канцлера Шолц, заяви в интервю за БНТ бившият посланик на България в Северна Македония и евродепутат от СДС/ЕНП Александър Йорданов.

Да, говори се, но никой не е видял текст на такова споразумение. Проблемът обаче е, че самият договор между България и РСМ е споразумение. Ние сме определили основните понятия - казали сме, че имаме обща история и създаваме комисия, която да се разбере кои личности и защо ще честваме заедно, да се променят учебниците в РСМ. Аз не виждам тези неща да се случват. Няма логика, каза евродепутатът.

Договорите трябва да се изпълняват, а не да се избягва към други споразумения, категоричен е Йорданов.

Френският президент не може да е гарант за нищо, допълни той, като даде пример с Минските споразумения и започването на войната в Украйна. Той е просто един политик като всички останали. В Европейския съюз страните са равни, Франция не е по-голяма, каза Александър Йорданов.

Аз съм пряк участник в дебатите, споровете, опитите за обяснение в Европейския парламент за ветото над Северна Македония. Картината е наистина сложна. Вярно е, че отказват да разберат проблема, призна Йорданов.

Главният проблем с РСМ е, че македонската страна иска да смени идентичността на починали хора. Между тях има ярки личности - книжовници, просветители, духовни лица, революционери. Всички те са се определяли като българи, обясни евродепутатът.

Според него обаче, в Брюксел не могат да разберат това. След 1944 г. с цената на репресия, геноцид, огромен натиск, хиляди избити хора, е направен опит да бъде сменена етническата идентичност на тези хора. И това е направено до голяма степен. Само че, в ЕС за съжаление, спекулират с понятието самоопределение, заяви Йорданов.

Премиерът Петков е по-добре да си стяга оставката и да стои по-дистанцирано от външната политика, макар че има конституционното право на отговорност. Доста негови външнополитически инициативи обаче бяха като замахване във въздуха, смята Йорданов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички