Наш евродепутат разкри македонска завера с участието на Макрон

Премиерът Петков да си стяга оставката и да стои по-дистанцирано от външната политика

Наш евродепутат разкри македонска завера с участието на Макрон | StandartNews.com

Безспорно има идея за подписване на споразумение между България и Република Северна Македония (РСМ), и гарант да бъде френският президент Макрон. Сега виждам, че тази идея се движи и от канцлера Шолц, заяви в интервю за БНТ бившият посланик на България в Северна Македония и евродепутат от СДС/ЕНП Александър Йорданов.

Да, говори се, но никой не е видял текст на такова споразумение. Проблемът обаче е, че самият договор между България и РСМ е споразумение. Ние сме определили основните понятия - казали сме, че имаме обща история и създаваме комисия, която да се разбере кои личности и защо ще честваме заедно, да се променят учебниците в РСМ. Аз не виждам тези неща да се случват. Няма логика, каза евродепутатът.

Договорите трябва да се изпълняват, а не да се избягва към други споразумения, категоричен е Йорданов.

Френският президент не може да е гарант за нищо, допълни той, като даде пример с Минските споразумения и започването на войната в Украйна. Той е просто един политик като всички останали. В Европейския съюз страните са равни, Франция не е по-голяма, каза Александър Йорданов.

Аз съм пряк участник в дебатите, споровете, опитите за обяснение в Европейския парламент за ветото над Северна Македония. Картината е наистина сложна. Вярно е, че отказват да разберат проблема, призна Йорданов.

Главният проблем с РСМ е, че македонската страна иска да смени идентичността на починали хора. Между тях има ярки личности - книжовници, просветители, духовни лица, революционери. Всички те са се определяли като българи, обясни евродепутатът.

Според него обаче, в Брюксел не могат да разберат това. След 1944 г. с цената на репресия, геноцид, огромен натиск, хиляди избити хора, е направен опит да бъде сменена етническата идентичност на тези хора. И това е направено до голяма степен. Само че, в ЕС за съжаление, спекулират с понятието самоопределение, заяви Йорданов.

Премиерът Петков е по-добре да си стяга оставката и да стои по-дистанцирано от външната политика, макар че има конституционното право на отговорност. Доста негови външнополитически инициативи обаче бяха като замахване във въздуха, смята Йорданов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай