Напрежение! Терзиев тегли огромен кредит за София

Какво поиска градоначалникът

Напрежение! Терзиев тегли огромен кредит за София | StandartNews.com

След като вчера обяви, че в Столична община няма пари, днес кметът Васил Терзиев предприема решителен ход.

Кметът на София Васил Терзиев внесе доклад в СОС с искане за поемане на дълг от държавния бюджет и за пренасочване на средства от бюджета на Столичната община за успешното завършване на проектите за изграждането на ВиК канализацията и ремонтите в центъра на столицата, които се извършват с европейско финансиране.

Нееднократно кметът Терзиев предупреди, че не са налични необходимите средства за покриване на задълженията по изпълнените дейности, което поставя в риск приключването на проектите и крие опасност от загуба на европейско финансиране.

Като решение на възникналата ситуация Васил Терзиев предлага с доклад до Столичен общински съвет необходимите средства да бъдат осигурени чрез временен безлихвен заем в размер на 23 000 000 лв. от бюджета на Министерство на финансите, както и да се отпусне временен безлихвен заем от общинския бюджет в размер до 15 000 000 лв.

Столичната община ще погасява заемите поетапно до края на 2024 година след верифициране и превеждане на средства от оперативни програми „Околна среда“ и „Региони в растеж“.

За да се осигури необходимото финансиране е важно Столичният общински съвет да вземе решение в максимално кратки срокове и разплащането да се извърши до края на годината съгласно изискванията на Оперативните програми. Излизането от тази кризисна ситуация е възможно само при работещ Столичен общински съвет, с избран председател и функциониращи комисии.

Средствата са необходими на Столичната община, за да може да разплати до края на 2023 г. изпълнени дейности и успешно да завърши два проекта. Първият е за изграждане на канализация в кварталите „Кръстова вада - изток“, „Драгалевци", „Суходол", „Овча купел“, „Обеля", кв. „Бенковски", „Градоман“, „Михайлово“, „Вердикал“ и с. Иваняне", гр. Нови Искър.

Вторият е за обновяване на пространства, тротоари и улици в централна градска част, които включват трамвайно трасе по ул.“Граф Игнатиев“, ул.“Солунска“, ул.“Цар Шишман“, ул.“Московска“, ул.“Г.С.Раковски“, ул. „Оборище“, участък от бул. „Цар Освободител“, ул. „19-ти февруари“, ул. „15-ти ноември“, площадите „Гарибалди“, „П. Р. Славейков“, „Патриарх Евтимий“ и около храм-паметника св. Ал.Невски, както и градските градини „Кристал“, „Св.Кл.Охридски“, „Св.Седмочисленици“ и др.

При неизпълнение на настоящия проект за канализация Столичната община ще загуби възможност да се възползва от 200 млн. лв. европейско финансиране за изграждане на канализация в настоящия програмен период.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Denn
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://da.gd/xlbio

Откажи