Напрежение. Депутатите се скараха за пари

"Възраждане" са против намаляването на прага за плащанията в кеш

Напрежение. Депутатите се скараха за пари | StandartNews.com

Ние от „Възраждане“ сме категорично против намаляването на прага за плащанията в кеш, заяви пред журналисти в парламента Цончо Ганев от „Възраждане“.

Като оставим настрана, че правителството и управляващата сглобка дойде в парламента и спечели изборите с обещанието, че няма да вдига данъци по никакъв повод, а въпреки това тези данъчни закони започват и свършват с вдигане на данъците както за корпоративни клиенти, така и за всеки един от нас като частни лица, стигаме до там, че вървим по пътя да ограничим кешовите плащания, коментира Ганев.

Той отбеляза, че към момента има предложение за намаляване на кешовите плащания от 10 хил. лева на пет хил. Според него проблемите са няколко. Първо, липсва ясна и точна обосновка защо се прави и какви ще са ефектите, добави депутатът. Ганев посочи, че успоредно с това, не трябва да забравяме, че върви процес за дигитални валути, за дигитализация. Това е, меко казано, опасно за нас като общество, защото с натискането на едно копче, когато нямате възможност за кешови плащания, всеки един може да бъде занулен, ако не е удобен на дадения управляващ, каза той.

Веднъж че нямаме анализ, втори път се казва, че всичко над пет хиляди трябва да минава по банка, отбеляза той. Бизнесът и всеки един от нас, който ще трябва да прави такива плащания, ще плаща много по-високи такси за банките. Нека да е ясно. Това са косвени данъци отново обаче ще бъдат прибирани като печалба от банките, каза Ганев.

„Когато имат над два млрд. печалби банките, нека да не се учудват гражданите на Републиката откъде и как идват. Идват, защото управляващите работят за техните интереси и ни карат да плащаме и да минаваме всичко през банка“, добави Ганев. По думите му заедно с това, че фирмите трябва да заложат вече почти задължително ползването на постерминали, отново такси за бизнеса, се оказва, че бизнесът ще плати високата цена управляващите, в лицето и на Асен Василев и министър-председателя, да могат да обясняват в Брюксел колко добри евроатлантици са и как са готови за еврозоната.

Ганев посочи, че се обяснява, че това ще доведе до изсветляване на бизнеса. „Пълна лъжа. Кой нормален гражданин или коя нормална фирма, бизнес ще отиде и ще плати нещо за 10 хил. или за девет хил. лева, без значение каква сума, и няма да поиска касов бон или фактура, за да оправдае своя разход“, добави той. Според Ганев няма такова нещо като изсветляване на бизнеса с тази мярка. Той смята, че бизнесът ще бъде принуден да раздробява плащанията на няколко фактури, отново допълнителна административна тежест.

Той отбеляза, че в Конституцията на Австрия е било записано, че се гарантира възможността да се плаща с хартиена валута. От „Възраждане“ ще поискат в нашата Конституция да бъде направено абсолютно същото.

В отговор на въпрос Ганев каза, че искат да има възможност за избор.

От ГЕРБ-СДС казаха, че смятат да не подкрепят промяна на прага на разплащанията в брой. Темата коментира пред журналисти в парламента депутатът Александър Иванов.

Предложеният пакет от Министерство на финансите и приет от Министерски съвет по данъчните закони са направени под предлог, че ще се изсветли икономиката и ще се повиши събираемостта, посочи Иванов. Той каза, че повечето организации, които са изпратили становища по тези законопроекти, казват, че те ще увеличат единствено административната тежест за гражданите, бизнеса и приходните агенции, които ще трябва да ги изпълняват.

Поради това видяхте, че ние се отнасяме с резерви към тях, заяви Иванов. Депутатът отбеляза, че парламентарната му група не е подкрепила в ресорните комисии нито един от предложените проекти за промени в данъчните закони. Същото е и отношението ни към ограничаването прага на разплащанията в брой, допълни той.

Иванов каза, че ГЕРБ е политическата сила, която преди повече от 10 години въведе този праг за ограничаване на разплащанията в брой. Смятаме, че той изпълни и продължава да изпълнява своята функция и в тази връзка смятаме да не го подкрепим и ще е такова отношението ни - да не се променя прагът на разплащанията в брой, каза той.

Влизаме в дебат за прага на кешовите разплащания - дали да бъде намален от десет на пет хиляди лева. Това каза пред журналисти в парламента Мартин Димитров, народен представител от парламентарната група ПП-ДБ, член на комисията по бюджет и финанси в парламента.

Димитров обясни, че предложението на финансовото министерство да бъде намален този праг от десет на пет хиляди лева има своята логика във връзка с мерките за ограничаване на сивата икономика. Той припомни, че преди време и ГЕРБ са предлагали същото намаление. Димитров уточни, че неговото лично мнение е, че ако този праг изобщо се пипа, то това трябва да става плавно, например с намаление от десет на осем хиляди лева. Това е едната алтернатива, а другата е въобще да не се променя, добави депутатът. 

Той обясни, че зад тезата изобщо да не се променя прагът стоят два много важни аргумента – единият е, че заради инфлацията, която се натрупа в последните години, въпросните десет хиляди лева, са с много намалена покупателна способност, а другият – е, че в малките населени места няма толкова развита клонова мрежа на банките и толкова банкомати, което по думите му би натоварило прекомерно хората в малките населени места.  

Светът върви напред и електронните пари ще стават все повече, но възможността гражданите да извършват плащания в хартия е тяхно право, обясни Димитров по повод на изказаните тези на колегите си от парламентарната група на „Възраждане“, предаде БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай