Напрежение. Бесепар скочи на министъра на отбраната

Говори Борислав Гуцанов

Напрежение. Бесепар скочи на министъра на отбраната | StandartNews.com

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска оставката на министъра на отбраната Тодор Тагарев. Причината - предложението му сигурността на България в Черноморския регион да бъде подпомогната с разузнавателни средства от страна на съюзниците от НАТО. 

"Причините не са една или две. В нашата декларация от миналата седмица нарекохме министър Тагарев не министър на отбраната, а "министър на войната". В интерес на истината, още по времето на управлението на Кирил Петков като министър-председател, имаше желание Тагарев да бъде министър на отбраната - ние се възпротивихме и казахме, че излизаме от управлението, ако този човек бъде предложен. Не само, че сме били прави, но се оказа и по-лошо положението, което и ние сме мислили", каза депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

"Още преди той да стане министър на отбраната, когато стана ясно, че ще бъде направено това предложение, офицерите от база "Граф Игнатиево" излязоха с едно писмо, което е безпрецедентно в историята на нашата армия. Офицери да излизат и да се възпротивяват против бъдещ министър", допълни социалистът.

Гуцанов отбеляза, че в БСП се притеснява от много неща.

"Можеш ли да наречеш офицерите, че са на това място, защото трябва да вземат заплати, а е трябвало цялата система на самолетите ни МиГ-29 да бъдат дадени на Украйна, защото не могат да изпълняват своите функции?! Как може такова нещо да се каже към български офицери?! Ако наистина тези наши самолети не са необходими, защо толкова много ги искат да заминат за Украйна? Защо са едни от най-ползваните самолети в света?", попита депутатът.

Според него министър Тодор Тагарев е започнал да коментира втората партида оръжия, която да бъде дадена на Украйна, без да е било уведомено Народното събрание.

"В САЩ всяко едно даване на въоръжение за Украйна минава през Конгреса и се одобрява и се знае. Това може да бъде обсъдено в Народното събрание. Не съм убеден, че всичко трябва да бъде засекретявано. Защо САЩ казват на каква стойност е въоръжението, което се дава, какво точно се дава за Украйна?", заяви още Гуцанов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи България търгува от 60 години с много държави, но правителството и Народното събрание не са вземали решение не са давали оръжие за Украйна. "Чудя се как Петков говори в германското издание или просто реши да се похвали, за да се хареса на някого", допълни депутатът.

"Не един или два пъти през тези 34 години на промени се говори как България дава старото си съветско оръжие и ще се модернизира. От тази модернизация, която се говори, стигнахме до положение от 2400 танка, в момента да имаме под 10% от тях. Нашите танкове да се продават за 30-40 хиляди лева на старо желязо - толкова, колкото струва една от веригите на танка", подчерта Гуцанов.

"По същия начин се говори за самолетите, продадоха се на старо точно толкова, колкото струва техният ремонт. Ние се хвалим, че миналата година е купен тренировъчен самолет за Долна Митрополия, това е смешно, това е гротеска, на която сме свидетели", настоя депутатът от БСП.

"Отдавна Тагарев трябва да е притеснен заради това, че неговите действия могат да вкарат войната в България, във военен конфликт. Фактът е, че ставаме все по-съпричастни и даваме оръжие след оръжие. Тримата кандидати за президент в САЩ, без Байдън, говорят, че трябва да се върви за мирни преговори, а не да се дава оръжия, защото с оръжия мир не може да има. А нашият министър на отбраната, който се прави на "ястреб", е готов всичко да направи, за да се дават повече оръжия и да се угоди на някого", допълни Гуцанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай