Напредваме с усвояването на средствата по ОП

Напредваме с усвояването на средствата по ОП  | StandartNews.com

София. „Наблюдава се едно ускорение на изпълнението на оперативните програми (ОП), има още накъде да се ускори според мен". Това каза вицепремиерът Зинаида Златанова по време на заседанието на парламентарната комисия по европейските въпроси, което се проведе днес. „Целта ни е към края на тази година загубата на средства да е минималната възможна", уточни тя.

Златанова съобщи, че към 13 март 2013 година 27,62 % са сертифицирани разходи по оперативните програми, а към 10 септември сертифицираните разходи са вече 35, 35 %. Тя обясни, че страната ни ще загуби средствата през тази и следващата година и към края на периода няма да може да усвои на 100 % средствата по оперативните програми. „Много усилено се въздържам от публични коментари за това какви точно средства ще загубим, реален анализ ще може да се направи към края на годината. Толкова е критичен периодът, че една седмица може да ни даде разлика от 100 милиона лева, например", допълни вицепремиерът.

„Управляващият орган на ОП "Техническа помощ" два месеца седя без упълномощено лице, многократни молби и заповеди от моя страна не успяха да я накарат два месеца тя да подготви изменение на постановлението, с което тя трябваше да бъде упълномощена да изпълнява тази функция", каза още Златанова.

"ЕК счита ДДС за невъзстановим разход по тези проекти, категорично е мнението на ЕК, че няма как да се финансира ДДС с европейски средства. Това, което по мое мнение трябва да се направи, е да се преработят проектите, така че да се удовлетвори искането на ЕК, за да не се изправим пред проблема да изгубим цялото финансиране по тези проекти". Така вицепремиерът коментира проблема с възстановяването на ДДС по проектите по Оперативна програма "Околна среда". Тя бе категорична, че трябва активна подготовка за следващия програмен период.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай