Нахокаха посланици заради закона "Кунева"

Нахокаха посланици заради закона "Кунева" | StandartNews.com

Цветанов се извинява на поканените в парламента дипломати

След като изпокара депутатите, законът за борба с корупцията на вицепремиера Меглена Кунева предизвика напрежение и сред посланиците на редица чужди държави. Представители на САЩ, Холандия, Франция и други европейски страни дойдоха на заседанието на комисията по външна политика в парламента, за да разберат защо депутатите отхвърлиха проекта на вицепремиера. Въпреки че бяха поканени от ГЕРБ, посланиците бяха нахокани, че се месят в суверенитета на държавата ни. Тези форми на комуникация не са най-добрите, защото насаждат впечатлението, че решенията в България се вземат под чужд диктат, отвори темата Янаки Стоилов от БСП. Далеч по-остро се произнесоха лидерите на националистическите формации. Отнасяйте се към България като към суверенна държава, не знам дипломат в друга страна да си е позволил да коментира нейни закони, заяви съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов.

Тази среща не само не е полезна, тя нарушава Виенската конвенция, която казва, че посланиците са длъжни да не се месят във вътрешните работи на държавата, в която са акредитирани, допълни председателят на "Атака" Волен Сидеров. Това обаче не беше единствената забележка, която депутатите отправиха към дипломатите. Всички представители на парламентарните партии без ГЕРБ и РБ бяха категорични, че няма да приемат закона за борба с корупцията, ако той не се промени в два основни пункта. "ДПС не подкрепя проекта не защото е против борбата с корупцията, а защото смятаме, че има няколко пункта, които са в противоречие точно с тези цели", каза Лютви Местан. Той обясни, че най-големият проблем е създаването на бюро за борба с корупцията по високите етажи на властта от същата тази власт в лицето на Министерски съвет. Депутатите от БСП, ПФ, АБВ, БДЦ се обявиха и срещу възможността от подаване на анонимни сигнали за корупция. Депутатите се скараха на дипломатите и заради европейската политика за бежанци - определянето на квоти за всяка държава.

Надяваме се тези послания да бъдат предадени на правителствата ви, допълни Стоилов. Опит за дипломатично извинение от страна на депутатите направи лидерът на ПГ на на ГЕРБ Цветан Цветанов. Посланиците са тук по наша покана и трябва да ги уважаваме, убеден съм, че всяка политическа сила иска да се бори с корупцията, ние ще изчистим детайлите по закона в следващите три месеца, обобщи той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай