Надежда Нейнски атакува управляващите. Каза как се излагат навън

Вече трябва да е уредено кой да застане начело на МВнР, след като Мария Габриел стане премиер

Надежда Нейнски атакува управляващите. Каза как се излагат навън | StandartNews.com

Източник: бТВ

Според бившия външен министър Надежда Нейнски „целият шум в системата не се отразява добре за репутацията на управляващото мнозинство в страната и навън“. Нейнски коментира пред бТВ размяната на реплики в сглобката заради визитата в САЩ.

„Ние ги възприемаме като коалиция. В политиката има правила. За да може да се съблюдават, те трябва да са написани. Тогава напрежението ще намалее, защото ще се вижда кой за какво носи отговорност. В момента се руши доверието“, подчерта тя.

„Дипломацията е скъпо нещо. Въпросът е как се изразходват средствата. Завъртя се информация, че има договор с лобистка фирма“, коментира тя по отношение на сключения договор на „Продължаваме промяната“ с лобистка фирма в САЩ.

„Целта на това сътрудничество е да представи положителните страни на България пред политическия елит на САЩ“, се посочва в съобщение на ПП.

„Аз не знам защо и как се е подписал този договор от една партия, а не от правителството. Опитвам се да разбера смисъла на този договор, който да повиши авторитета на една партия от коалицията. Те не разсъждават като едно цяло, а се опитват да вземат някакви аванси. Защо „представянето на положителните страни на България“ не се прави от цялото правителство? България се представлява от нейното правителство, а не от една партия“, категорична е Надежда Нейнски.

„Когато говорим за посещението в САЩ, логично е ключова да е ролята на посланиците на двете държави. Обикновено едно посещение се подготвя от тях. Смятам, че отношенията между две държави се формират между техните официални канали. Говорим за държавен интерес, а не за партиен. Той се защитава от държавни институции. Може лобистката форма да подпомогне с нещо, но не може да бъде водеща в междудържавните отношения“, каза още бившият външен министър.

Според нея вече трябва да е уредено кой да застане начело на МВнР, след като Мария Габриел стане министър-председател.

„Презумпцията е, че едно мнозинство има ясна политика и търси най-добрия и ярък представител, който да представи българската политика пред света. Такъв трябва да бъде човекът. Надявам се имат яснота кой ще е той. Решението е тяхно – на евроатлантическото мнозинство. Ако сега започнем да търсим хора, това ще бъде нов удар за тях“, допълни Нейнски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай