Над 350 000 от бюлетините в Костинброд са били годни

Над 350 000 от бюлетините в Костинброд са били годни | StandartNews.com

София. Експертизата на прокуратурата сочи, че 351 075 от бюлетините, открити в Костинброд, са били годни да послужат в изборния процес. Това каза заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, на пресконференция в Прокуратурата. Общият брой на откритите бюлетини в печатницата в Костинброд бе 475 417, като всяка една от тях е минала през ръцете ни. Удивлявам се с каква точност сме предсказали броя, допълни той.

Скандалните бюлетини трябваше да бъдат изолирани от каквато и да е възможност за участие в изборния процес на 12 май. Останалите са били скъсани, смачкани, негодни. Нито една от бюлетините не е имала отбелязан знак, каза още Сарафов.

Стана ясно, че е имало бюлетини за всички избирателни райони, сред тях - за Кърджали, за Силистра и Варна. Близо 40 000 са били за чужбина. По делото с бюлетините са разпитани 28 свидетели, направени са 29 огледа на веществени доказателства, 3 изземвания, четири компютърно технически бюлетини, две от които са готови. Сарафов посочи, че все още не е известно кой е изпратил от негово име информацията до медиите.

Ако има свидетели, или каквито и да е други доказателства за манипулация с бюлетините от Костинброд, техните разпити и доказателства ще влязат в делото. Ако няма – няма да влязат, допълни Сарафов. Той посочи, че засега няма такива свидетели.

"Ние само обобщаваме и представяме резултатите и решенията, които не взимат главния прокурор или аз като негов заместник", каза Сарафов. „В тази печатница си има камера. Тя работи при 24-часов непрекъснат цикъл. Аз не зная - шапка невидимка ли трябва да има някой, и по какъв начин, някой, ако реши да се вмъкне вътре, и да постави GPS в тоалетните или зад самите бюлетини", заяви Сарафов, по повод мнението на бившия премиер Бойко Борисов как е трябвало да реагира Прокуратурата, за да проследи всички участници в процеса.

„Това е един въпрос, които виси със страшна сила – тези бюлетини с колекционерска цел ли са отпечатани", отбеляза Сарафов.

„Собственикът на печатницата е разпитан и казва, че вече разбира, че е допуснал доста грешки по отношение на целия производствен процес, по отношение на приемането и изпълнението на поръчката", заяви заместник-главния прокурор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай