Наблюдатели от "Прозрачност без граници" следят за нарушения в изборния ден

Наблюдатели от "Прозрачност без граници" следят за нарушения в изборния ден | StandartNews.com

София. Наблюдатели от "Прозрачност без граници" са регистрирали характерните за началото на изборния ден организационно-технически нарушения, каквито имаше и на изборите за Европарламент. Това каза програмният директор на организацията Линка Методиева пред БНР. Тя уточни, че избирателите трябва да следят за запазването на тайната на своя вот.

"Нека преди всичко гражданите, когато отиват да гласуват в избирателната секция, да следят дали членовете на секционната избирателна комисия първо осигуряват възможност гласуването да е необезпокоявано, така че вотът на гражданите да е гарантиран. Ще ви дам пример - да няма лица на по-малко от три метра от тъмната стаичка, да няма някаква пряка видимост към тъмната стаичка или пък външни лица в секцията, които не са със съответните обозначения", обясни тя.

"Много е важно при боравенето с бюлетината - дали членовете на секционната комисия ще откъснат пред избирателя бюлетината от кочана, ще поставят първият печат върху нея, след това ще я подадат на гражданина, който да упражни правото си на глас. След като приключите гласуването е много важно наистина да проследите, че на бюлетината ще бъде поставен втори печат и че пред вас ще бъде откъснат този пореден номер, отрязъкът с номерацията на бюлетината", коментира още Методиева.

Сигнали за нарушения на избирателните права на гражданите може да се подават на безплатния телефон на "Прозрачност без граници" - 0800 11 224.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай