На 3 декември: Путин с Ердоган, Бойко при Обама

На 3 декември: Путин с Ердоган, Бойко при Обама | StandartNews.com

София. Размяна на визити. Така започва политическата седмица за САЩ, Русия, България и Турция. На 3 декември, докато руският президент Владимир Путин нищи ситуацията в Близкия изток с колегата си Абдуллах Гюл и с премиера на Турция Реждеп Ердоган, Бойко Борисов ще е на среща с президента на САЩ Барак Обама.

Първоначално Путин трябваше да дойде до София заради проекта Южен поток. После се оказа, че не е добре със здравето и посещението беше отложено. Американският президент Обама пък покани Борисов в Белия дом веднага след преизбирането си. Сред темите на разговор между двамата ще е бъдещото участие на България в Афганистан след 2014 г., дейностите в рамките на НАТО, както и атентатът в Сарафово. Според дипломатически източници традиционната тема за падането на визите за българи няма да е сред акцентите на срещата.

С Борисов зад окена ще са трима министри. МВР шефът Цветан Цветанов ще го изчака във Вашингтон, където е в момента. А външният Николай Младенов и военният Аню Ангелов ще пътуват с граждански полет през Лондон с него.

Тъй като Борисов е първият европейски лидер, който посещава САЩ след преизбирането на Обама и след последния Европейски съвет, може да бъде повдигнат въпросът и за кризата в Еврозоната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай