На тази дата държавата остава без пари и става страшно

Предупреждение от министър Никола Стоянов

На тази дата държавата остава без пари и става страшно | StandartNews.com

След 10 юни, когато изтича удължителният закон за бюджета, на практика от понеделник (12 юни) държавата няма да може да се разплаща. Предупреждението отправи в ефира на БНР министърът на икономиката Никола Стоянов.

"В такива случаи, когато няма приет бюджет или е изтекъл законът за удължаването на бюджета, страната трябва да се върне към нулево салдо, а именно - може да харчи само, ако бюджетът е на плюс, когато е на минус, няма право да харчи нищо, докато не стане отново на нула и евентуално на плюс", обясни той процедурата какво следва.

"Това би довело до невъзможност за изплащане на заплати", уточни Стоянов. И добави, че за юни пенсиите ще бъдат платени до 10-то число, така или иначе. Но на теория изтичането на удължителния закон би довело до спиране на всички плащания.

"Твърдо убеден съм, че депутатите са наясно с тази отговорност и или ще приемат нов бюджет, или поне удължаване на сегашния", коментира служебният икономически министър.

Според него нов бюджет до 10 юни е малко вероятно да бъде гласуван.

С удължаване на действащия бюджет положението ще бъде спасено откъм най-негативния сценарий, ще продължим да харчим 1/12 от миналата година, но ситуацията е коренно различна, подчерта министър Стоянов. Много е трудно с бюджета от 2022 г. да се работи през 2023 г., обясни той.

По думите му не събираемостта, а разходите, които спрямо миналата година са увеличени близо 30 на сто, са проблем.

"Българският бизнес в тези сложни времена показа, че е доста стабилен, гъвкав", отчете министърът на икономиката. Според него в България не може да става дума за рецесия. Българската икономика е стабилна, расте, расте и износът. Но държавата не можела да навакса тези огромни разходи със съответните приходи, подчерта министърът.

Никола Стоянов за пореден път отрече твърдение на Корнелия Нинова. В събота лидерката на БСП обяви, че партията е решила да забрани участие на социалисти в служебни кабинети занапред, защото те провеждат различна политика от тази на партията. По този повод Нинова посочи, че кабинетът изнася оръжие за Украйна, докато социалистическата партия не била съгласна с това.

"България не изнася оръжие за Украйна, нито едно разрешение не е дадено", категоричен беше Никола Стоянов. Изнасяме към държави-партньори, уточни той.

По думите му инфлацията е рекордно ниска у нас. Цените генерално падат, затова инфлацията пада, но цените на хранителните стоки не падат със същия темп. В отделни категории има спад - олио, масло.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай