На първо четене намалиха ДДС за ресторанти и книги

Депутатите одобриха само законопроекта на ГЕРБ и "Обединени патриоти"

На първо четене намалиха ДДС за ресторанти и книги | StandartNews.com

Народното събрание намали на първо четене ставката на ДДС за рестораньорски услуги и книги от 20% на 9 на сто.

Депутатите одобриха само законопроекта на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за промени в Закона за данък добавена стойност (ДДС) със 107 гласа "за", 1 "против" и 68 "въздържали се". Останалите пет законопроекта бяха отхвърлени.

Законопроектът на управляващите предвижда намаленият налог за ресторанти и книги да влезе в сила от 1 юли и да действа до края на 2021 г.

В заключителните разпоредби е разписано осигуряването на ваучери за почивка с номинална стойност от 210 лв. на хората на първа линия в борбата с COVID-19 - лекари и медицински специалисти, служители от регионалните здравни инспекции, спешните центрове, МВР, Министерство на отбраната, Агенцията за социално подпомагане и Националното тол управление.

Ваучерите за настаняване ще могат да се ползват еднократно за заплащане на почивка с продължителност не по-малко от седем дни в обекти на дружества, в които едноличен собственик на капитала е НОИ, в болници за рехабилитация и балнеолечебни центрове, собственост на държавата, и в почивните бази на министерствата и ведомствата по списък, приет от Министерския съвет.

От НФСБ поискаха ваучерите да могат да се възползват не само в държавните туристически бази, но и във всички хотели. Законопроектът им обаче беше отхвърлен с 19 гласа "за", 2 "против" и 160 въздържали се.

Парламентът не подкрепи и законопроектите на ВМРО, "БСП за България", ДПС и "Воля". От ВМРО настояваха за период от две години - до 31 декември 2021 г., намалената ставка за ресторантьорските и кетъринг услуги да е от 5 на сто. БСП искаше намаляване на 9 процента на ДДС върху храните, лекарствата, заплащани от НЗОК, и медицинските изделия. От ДПС предлагаха намаляване на ставката за детските храни за деца до 3 години и за детските фармацевтични продукти, включително памперсите. А от "Воля" настояваха за данъчна ставка от 9 на сто за всички издания на хартиен носител на книги, учебници и учебни помагала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай