МВнР иска незабавно освобождаване на българите в Сърбия

МВнР иска незабавно освобождаване на българите в Сърбия | StandartNews.com

София. Да бъдат освободени незабавно задържаните в Белград български граждани.Този въпрос ще бъде поставен на сръбския пълномощен министър в София, обаяи пред „Фокус" говорителят на Министерство на външните работи Бетина Жотева във връзка със задържаните български граждани в Сърбия.

„Цялата история започва около 23.00 часа на 14 декември, когато седем български граждани са били отведени на информационен разговор от служители на криминална полиция. Това са хора, които са членове и симпатизанти на движението. Българските власти в Белград бяха информирани за това от ръководителката на движението за България Милена Атанасова. Тя изпрати писмо до българското посолство и там разказа за случая. Българският консул се опита неколкократно да получи информация от сръбските власти", обясни Жотева.

По думите й, вчера на обяд е била изпратена нота, в която се настоява Външно министерство на Сърбия да даде повече информация за нашите съграждани. „Не е имало никакъв отговор на тази нота доста дълго време и чак след обяд са потвърдили, че българските граждани са арестувани. Те са задържани на основание чл. 39 от НК на Сърбия като заплаха за сигурността на страната", посочи тя.

„До този момент те продължават да са в ареста. По обяд днес ще бъде поканен на разговор сръбският пълномощен министър в София, на когото ще бъде поставен въпроса за незабавното освобождаване на нашите съграждани. Същите действия ще бъдат предприети и от нашия консул за Белград", каза още говорителят на МВнР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай