Мустафа Карадайъ: ГЕРБ плюс "Промяната" е равно на подмяна

ДПС не подкрепи Росен Желязков

Мустафа Карадайъ: ГЕРБ плюс "Промяната" е равно на подмяна | StandartNews.com

ГЕРБ плюс „Промяната” е равно на подмяна. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от трибуната парламента преди гласуването на Росен Желязков за председател на НС.

Изборът на председател на Народното събрание изисква отговорно, държавническо поведение. Ние сме изразявали нашето мнение, че правилото е най-голямата парламентарна група да предлага председател на НС, допълни Карадайъ.

Той посочи, че изборът на председател на парламента формира мнозинство, което да подреди структурата в НС и в изпълнителната власт.

Виждаме, че се оформя мнозинство в НС. Затова пък от своя страна има мнозинство и опозиция. И при оформилото се мнозинство в НС ние от ДПС, тъй като не участваме в това мнозинство, съвсем естественото ни място е да сме опозиция, категоричен бе Карадайъ.

Лидерът на ДПС подчерта, че в Конституцията не е записана възможността за ротация на председателя на парламента. Но това мнозинство може да запише в  правилника на НС да има тримесечен председател, тримесечен парламент. Може да се запише и тримесечно правителство, независимо какво пише в конституцията, ние това сме го видели, възмути се Карадайъ.

И отсече: ГЕРБ плюс „Промяната” е равно на подмяна!”.

Иначе досега, в последните две години и повече слушаме за модели и за промяна на модели, но виждаме опита за подмяна, заяви още Мустафа Карадайъ.

Днешното заседание и днешното мнозинство е съвсем естествено, защото битието им е еднакво. Един и същи създател ги създаде, по един и същи модел ги създаде – чрез лъжа и в нарушение на Конституцията и на законите на страната. За да продължават да нарушават Конституцията и законите на страната. Е, и да послъгват, посочи Карадайъ.

За да рушат демокрацията, държавността и в крайна сметка държавата. И всичко това зад мантрата върховенство на закона и промяна на модела. Целта е ясна – да продължават модела на създателя си и за три месеца да се приключи държавата, държавността, демокрацията, подчерта лидерът на ДПС.

А ние от ДПС не веднъж сме казвали, че имаме дълг! Дълг да защитаване демокрацията, държавността, Конституцията на страната, каза още Карадайъ.

Съпредседателят на „Продължаваме промяната” Асен Василев репликира Карадайъ с въпроса съдебната реформа, Планът за възстановяване и законът срещу домашното насилие, които групата им предлага, ли рушат демокрацията.

Съдебната реформа не представлява вашия модел „Стани да седна”, за да се поднесе съдебната система на един олигарх и медиен монополист, който ви създаде, контрира Карадайъ. И заяви: „ДПС разписа законопроект за промяна на Конституцията, за да има реформа, гарантираща независимостта на съдебната система. Нещо, което казва и Венецианската комисия. Нещо, което много пъти казвате и вие – че няма съдебна реформа без промяна в Конституцията”.

Ние разписахме промяна в Конституцията и на вас ви я дадохме, но и дума не чухме и действия не видяхме. Ние искаме независима и ефективна съдебна система, а не да я предадете в ръцете да един олигарх и медиен монополист, подчерта Карадайъ.

Рушенето на демокрацията и държавността върви с лъжите, които идват от ваша страна, с нарушаването на Конституцията и което идва от ваша страна, продължи лидерът на ДПС.

А по повод споменатите от Даниел Лорер санкции „Магнитски”, Мустафа Карадайъ отсече: „Административни санкции, обжалвани по съдебен ред, означава защита на демокрация и законността, докато вие да седите на един и същи ред с нарушители на Конституция. Това е рушене на демокрацията и държавността. И това не го казва ДПС, а българският съд!”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай