Московски спря поръчки по ЗОП за десетки милиони

Московски спря поръчки по  ЗОП за десетки милиони | StandartNews.com

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски нареди да бъдат спрени няколко обществени поръчки на обща стойност няколко десетки милиона лева. Това научи "Стандарт" от достоверен източник от транспортното ведомство. Поръчките са спрени за извършване на допълнителни проверки за спазването на законовите изисквания при провеждането на процедурите им поради съмнения за корупция. Най-голямата от тях е поръчка по ЗОП на НК "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) за доставка на релси на нуждите на компанията.

Става въпрос за Рамково споразумение за срок от 4 години за доставка на общо 21 хил. тона релси от стария тип UIC 49 и от новия тип UIC 60 с дължина 25 м и от различни марки стомани. Общата стойност на поръчката е 47.217 млн. лв.

Срокът за подаване на оферти е бил до 8 февруари, а отварянето им се е състояло на следващия ден. По информация на "Стандарт" търгът е бил спечелен за около 43 млн. лв. от фирма, близка до депутата от ДПС Илия Илиев, за когото главният прокурор Сотир Цацаров поиска от НС отнемане на имунитета му. Съмненията били породени и от факта, че на трето място - поради технически причини, бил класиран световен концерн, производител на жп релси.

Московски спрял и обществената поръчка на ДП "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ) на обща стойност около 6 млн. лева за изграждане на безжичен интернет на пристанищата Бургас и Варна, както и на терминалите Балчик, Леспорт и Несебър, а също и новопостроения Брегови център-Варна.

Министърът на транспорта е спрял и други по-малки обществени поръчки, научи още "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай