Московски: Отваряме нашата граница до час

Московски: Отваряме нашата граница до час | StandartNews.com

До час блокадата на българо-гръцката граница трябва да падне. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски в Бургас, където се среща с китайска делегация. Той пристигна в морския град директно от ГКПП Кулата.

Московски е преговарял с гръцките фермери и е получил уверението им, че ще освободят за движение едно от платната.

"Призовах българските превозвачи да вдигнат контраблокадата. Хората бедстват жестоко и на първо място трябва да бъдем човеци. На 90% имам уверение, че нещата ще станат. Блокадата започва да се вдига от наша страна поетапно", заяви в неделя след обяд в Бургас транспортният министър Ивайло Московски. Той предупреди, че ситуацията можело да стане неконтролируема. "От тук ще се върна директно на границата, до сутринта бях там. От наша страна всичко е обезпечено, що се отнася до достатъчно присъствие на полиция и жандармерия", заяви Московски. На въпрос дали има опасност да се стигне до сблъсъци, той заяви, че от наша страна няма ескалация на напрежението. Министърът обясни, че 50% от камионите са австрийски, чешки, полски и румънски. Загубите заради Блокадата са огромни – за десетки милиони левове, посочи министърът и допълни, че превозвачите могат да заведат искове за обезщетения в българските съдилища.

"При всички разговори, които сме водили с гръцката страна, отговорът от там бил „Ситуацията е извън нашия контрол", припомни транспортният министър. В момента нашите превозвачи искат конкретно две неща – първо да се махнат тракторите от границата и второ – да дойде гръцка полиция, която да осигури буферна зона.

Министър Московски се извини, ако на моменти е бил по-рязък в изказванията и уточни: „Аз съм български министър на транспорта, а не гръцки министър на фермерите". И призна, че до момента няма никакви гаранции от гръцка страна, че и те ще вдигат блокадата. "Вчера, когато техният посланик беше там и разговаря с тях, бяха преместили селскостопанските машини и пътя беше свободен, но не дават никаква гаранция и не могат да потвърдят дали устойчиво пътят ще остане отворен. В смисъл, че утре или в други ден не се разберат с техния премиер Ципрас, е възможно пак да блокират границата.

Към момента ми се обадиха, че са започнали да вдигат контраблокадата и предполагам, че до утре на обяд ще преминат всички колони. От там нататъка вече дали ще бъде отворена границата или не е въпрос на решение на гръцките фермери", каза Московски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай