Московски наредил 9 проверки в ДАИ

Московски наредил 9 проверки в ДАИ | StandartNews.com

Това, което се случи в последните няколко дни, е безспорно тежко петно върху имиджа на цялото транспортно министерство и, разбира се, аз съм готов да нося отговорност, ако се прецени, че такава трябва да се носи в този аспект. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски пред журналисти след края на заседанието на Министерски съвет заради корупционния скандал и уволнения шеф на ДАИ Цветелин Цветанов.

Транспортният министър припомни, че за последната една година инспекторатът към транспортното министерство е извършил 9 проверки в ДАИ, голяма част от тях са били оформени като сигнали към специализираните органи, за да направят те допълнителни действия.

"Оказали сме пълно съдействие на разследващите органи и в крайна сметка се е стигнало до сегашната ситуация. От тук нататък кой каквото е вършил и правил, трябва да си понесе отговорността", заяви Московски.

Той категорично подчерта, че по никакъв начин политическото ръководство на министерството не е толерирало подобни действия.

Московски разясни, че е обсъдил ситуацията с премиера Бойко Борисов за неговата оставка и за момента тя не е поискана. "Достатъчно е да ми каже една дума и си тръгвам на секундата", заяви Московски.

Московски коментира още, че приема критиката, че в едно и също звено са се концентрирали изключително голям брой правомощия и това е създало дефект в системата.

Подготвя се разделяне на Закона за движение по пътищата в три отделни закони. В един от тях ще бъде обособена темата за обучението и квалификацията на шофьоригте. Към транспортното министерство ще бъде създаден Квалификационен център, в който ще бъдат изнесени абсолютно всички изпити, въз основа на които се издават всички удостоверения и документи и правомощия за транспортни средства, а не само за водачи на МПС.

Предвижда се да се създаде така наречената бяла стая - отделно помещение, в което ще влиза за теоретичния си изпит всеки един кандидат за шофьорска книжка. Изпитите ще се провеждат изцяло по електронен път като в момента се обсъжда с юристи вариантът с видео да се наблюдава протичането на изпита.

Вторият обособен закон ще засяга категоризацията на отделните превозни средства заедно с регламентите за дейността на автосервизите и третият закон ще бъде чисто правилата за движение по пътищата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай