Сряда,

Московски: ЕК да се намеси за блокадата по границата

От: Администратор -
A
A
A

Европейската комисия трябва да вземе отношение за блокадата по границата. Това заяви транспортният министър Ивайло Московски в интервю за БНР. И уточни, че "проблемът не е само двустранен между България и Гърция", защото е блокиран европейски коридор, за което отношение трябва да вземе и Генерална дирекция „Транспорт" към комисията.

„ЕК разполага с по- голям инструментариум да въздейства на този процес", посочи той и уточни, че от комисията внимателно наблюдават процесите и изчакват дали проблемът не може да се реши на двустранно ниво. „До вчера функционираше негласното споразумение между нас, преди няколко дни се договорихме всеки ден да се отварят така наречените прозорци, през които да позволяват определен брой камиони да преминават и в двете посоки", каза министърът и допълни, че договорката е била с областния управител на Серес и директно с протестиращите. „До снощи имаше такива прозорци, колоната беше около 6-7 км", заяви министърът.

В колоната от чакащи не са само български превозвачи, затова българската държава ще обедини усилия с останалите страни, чиито превозвачи са на граничните пунктове, обясни той. „От българска страна има доставка на храна и вода, нямаше от гръцка страна, към сегашния момент това е факт", посочи още Московски.

От министерството ще настояват за компенсации на щетите, които са нанесени на българските превозвачи заради блокадата на българо-гръцката граница.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички