Московски: Доколкото е възможно ще върнем част от спрените влакове

Московски: Доколкото е възможно ще върнем част от спрените влакове | StandartNews.com

София. "Технически доколкото е възможно ще върнем част от спрените влакове. Разбрали сме се с колегите от ръководството на железниците да се анализира влак по влак всяко едно отделно разписание", обеща министърът на транспорта Ивайло Московски от ефира на "Тази сутрин" по бТВ.

"Един от редките случаи е да се постигне консенсус в транспортната комисия, какъвто се постигна миналата седмица. Абсолютно всички партии на 100 % гласуваха препоръките, които трябваше да извършат, което е добър сигнал за железницата", каза Московски.

"Нека да не разбираме под думата реформи само рязане, съкращаване и оптимизиране. Думата реформа се осмисля с паралелни действия от другата страна, инвестиции, развитие, обновяване, така че когато постигна съгласие на ниво и правителство, и парламент да се правят паралелно тези две действия, съм склонен да направя всякакви реформи, било то и непопулярни", посочи министърът.

Запитан как се е стигнало до решението да бъдат спрени част от влаковете на БДЖ, Московски отговори: "Самата рамка на бюджета беше конструирана така и аз информирах транспортната комисия на 10 декември, още преди да влезе за обсъждане бюджетът, че така конструирана рамката ще създаде това напрежение, което създава и в момента. Парите общо не са по-малко, а са с 9 млн. лева повече, но конструкцията, така направена, на практика намалява субсидията".

"Целеви капиталов трансфер от 40 млн. лева стои блокиран и към днешна дата не може да се ползва, защото няма нотификация, тоест одобряване на държавна помощ от страна на Брюксел", заяви министърът.

"Препоръката на транспортна комисия със 100% консенсус ми дадоха основание да разговарям отново с министъра на финансите. Той каза, че при положение, че така или иначе, средствата са блокирани и нотификация от Брюксел няма, е склонен да ги развърже и да ги прехвърли към субсидията", каза още Московски.

"Краткосрочно това решение за връщане на влаковете ще намали напрежението най-вече от социалните групи, предполагам, че и от синдикатите, но дългосрочно това нищо не подобрява", каза той. По думите му, до средата на февруари ще бъде разработена нова стратегия, по която се работи от НКЖИ и БДЖ "Холдинг".

"Ще предоставим на парламента в средносрочен хоризонт стратегия, за която парламентът да вземе решение и без значение кое правителство е на власт в следващите 7-10 години да спазват тази стратегия. Тя ще включва в себе си вероятно и оптимизация, но от другата страна ще има компенсаторни механизми, ще има инвестиции, ще има нов подвижен състав", посочи Московски.

По повод връщането на влаковете министърът подчерта: "Връщаме ги, защото нямаме друга алтернатива, нямам какво да сложа на мястото на тези влакове. На практика, ако имах от бусовете, които сте показали, или съгласувана алтернативна схема с автомобилен транспорт да се извозват хората, тогава щях да ги спра и нямаше да ги връщам".

„В момента нито имам готовност и в началото точно това беше нашият дебат. Каквато и да е оптимизация има нужда от преходен период, за да създадем алтернатива. В момента няма никаква друга алтернатива, освен губещите влакове", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай