Московски: Дълговете на БДЖ са се увеличили пет пъти за година

Московски: Дълговете на БДЖ са се увеличили пет пъти за година  | StandartNews.com

Дълговете на БДЖ са се увеличили с пет пъти в рамките на около година, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски в Народното събрание.

Министърът коментира и темата за оздравяването на БДЖ. „Ако сравняваме числата, постигнаха нелоши резултати и със сигурност посоката в БДЖ ще бъде концентрация в „Пътнически превози" в посока оздравяване. Надявам се да успеем да постигнем и модернизация. Намалихме загубите с темпо от близо 20 милиона лева на годишна база на около 3 милиона лева. Към момента загубата вече е 15 милиона лева т.е. за около година се увеличи пет пъти", обясни Московски.

По думите му, ако 70% от товарите излязат от сегашната компания на БДЖ, означава, че тя практически е приключена, предаде Фокус.

"Много се надявам да се намери инвеститор, който съответно да инвестира и да обнови подвижния състав. Така, както е компанията в момента, тя няма да постигне изискванията на ЕК за финансова стабилност, за да може да получи финансиране. Има обаче няколко други варианта, които ще обсъдим. Включително остава и вариантът да се финансира през оперативна програма, но тогава „Пътнически превози" трябва да бъдат преместени под някаква форма в НКЖИ, за да може като цяло да се покажат финансово стабилни показатели и да отговори на критериите", каза още той.

"Най-голямото ми притеснение е ОП „Транспорт", тъй като всички проекти са забавени точно с толкова, колкото беше времето на експеримента „Орешарски". Почти нищо не е правено по проектите, изпуснати са и имам сериозни притеснения, че може да се стигне до загуба на немалко средства. Визирам суми от порядъка на стотици милиони лева. Проектите са изпуснати и вероятно ще излязат в изпълнение през 2015 година. Визирам ЛОТ 4 от АМ „Струма", АМ „Марица" и трите големи железопътни проекта", обясни Московски. По думите му, сега се търси възможност, като другата седмица транспортният министър ще извика всички изпълнители, за да говори с тях и да види какви срокове и допълнителни средства са необходими.

"Относно електронното правителство има стратегия , която е изготвена и ще се опитаме да я напаснем към нашата пътна карта, която дадохме. Ще се опитаме да надградим там и продължаваме в посока разработване на публични регистри, надграждане на съществуващи и през 2016 година, ако се разберем с МВР, електронната идентичност да може да влезе в личните карти на гражданите", допълни Московски. Той заяви, че от предишното ръководство, 100 милиона лева намаляване на задълженията на дружеството се дължат на 20 милиона капиталов трансфер, оставен от тях от 2012 година, 30 милиона лева капиталов трансфер от 2013 година, 35 милиона лева по схема „Дълг срещу собственост", разработена отново от екипа на Московски преди да подадат оставка с НКЖИ. „Парите, които излязоха ефективно като оптимизация на подвижен състав и на хора, съкратени от нас, трябваше, когато ги освободихме да им плащаме неустойки и затова финансовият ефект се яви през 2014 година", посочи Московски.

Относно Авиоотряд 28 транспортният министър заяви, че има варианти да остане под контрола на Министерството на отбраната, в НСО или в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. „Към момента там няма никакви средства и сменям ръководството. Мое решение е, тъй като нямам вяра на сегашното", подчерта Ивайло Московски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай