Мощна атака! Борисов побесня за бюджета

Обвиненията и вариантите, които предложи

Мощна атака! Борисов побесня за бюджета | StandartNews.com

Искам да споделя какви са настроенията за решаването на тези въпроси. Това, което всички трябва да знаят. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на извънреден брифинг на партията. 

Служебното правителство бяха упрекнати за цифрите, но пред нас вече стои официално закона за бюджета и актуализираната бюджетна прогноза, която много пъти съм искал да видя. Тя е актуализирана за следващите една-две години, защото минават като миг. Случката е, че дългът ще стане 70 млрд. Обръщам се към "Възраждане", 2,2 млрд ще отидат в лихви в чуждите банки, за да платят този огромен дълг. Това ни очаква, за всеки, който каже, че иска сам да управлява.

Едно е ясно - деня, в който президентът излезе с вдигнат юмрук, ние ви вкарахме в най-бялата организация - чакалнята на еврозоната. Сега щяхме с Хърватия да сме в еврозоната. От всички критерии сега няма нито един изпълнен. 6,4% бюджетен дефицит. Честито на "Възраждане". С този показател еврозона няма. Става и безсмислена опорката за еврозоната", заяви Борисов.  

Борисов каза, че не вижда пари за инфраструктура в бюджета, който е предложен от служебния кабинет. 

"На базата на това се налагат три избора и се обръщам към лидерите на партиите - да коментират бюджета и да кажат на кое решение се спират. Защото на това, което са се обединили, аз повече вярвам на ЕК, МВФ, БНБ, която дори до 0,4% стига. Сиреч, имаме милиард разлика, която може да не се събере. Инфлацията ще се понижи, защото в Европа се понижава. Постепенно ще се свали", посочи лидерът на ГЕРБ. 

"Има три решения и държа ПП да кажат за кое са, защото както ние се съгласихме, че справедливостта, правосъдната реформа, макар че не видяхме да се е променило нещо в борбата с корупцията с незаконните арести, следват тези три изводи - вдигане на данъци. Чувате ли? Помните ли колко пъти съм предупреждавал. В основата ни е плоския данък, за да привличаме инвеститори. Ако това не се направи и остане 6,4% дефицит, забравяте за еврозоната.

Второто лечение се казва Симеон Дянков. Постна пица, затягане на колана, рязане на разходи. Важно е да чуем ПП, ДБ и Иван Костов, който каза, че няма да гласува повече за тях.

Ако и това не се направи, отиваме на трети вариант - никоя партия не поема отговорност, догодина от 12 стават 30 млрд., по-догодина 70 млрд. Това са цифрите и се обръщам добронамерено към всички. Следва отговор на въпроса ние ще гласуваме ли таван на лимита на външния дълг. Трябва ли да накарам партията ми, която в целия модел държеше бюджетите на излишък до ковид кризата, сега трябва да натиснем копчето и да отидем с още 12-13 млрд. нов дълг", обясни той. 

"Както "Възраждане" се дразнят на пропагандата, аз се дразня на тяхната. Никой не ми е казал какво да правя. Имаме американски и европейски партньори. Не може да говориш срещу европейския съюз и да преговаряш за еврата им, които идват. Или не искаш нищо, или се съобразяваш с решението на ЕС. Ние не сме по-малко бабаити. Не знам ПП и ДБ какво са се уплашили. Искат да преговорим ПВУ, за да дойдат еврофондове. Много от авансите са похарчени и вие сте го проспали това", обърна се Борисов към журналистите. 

 "Две години веселата компания на промяната поръчваше и сега дойде сметката. Както дядо ми казваше: "Иху-иху и накрая тихо", добави Деница Сачева..

Не го казваме за първи път. Чухте колко драматична е ситуацията и тя няма лесни решения. Могат да бъдат намерени само ако има голямо мнозинство в парламента.

Ситуацията е драматична. Разходите се увеличават с милиарди и ЕК каза да не правим повече дълг. Бюджетът беше тотално издънен и ще се стигне до теглене на нов дълг", посочи Делян Добрев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай