Младен Маринов: МВР е в разпад след Бойко Рашков

Страх ме е да си помисля какъв е рейтингът на полицията в момента, казва депутатът от ГЕРБ-СДС, бивш министър на вътрешните работи

Младен Маринов: МВР е в разпад след Бойко Рашков | StandartNews.com

-  Г-н Маринов, през последната година и половина сме свидетели на бум на отдавна позабравената битова престъпност, включително и методично изкореняваните телефонни измами. Как да си обясним това явление 30 години след демократичните промени и 15 години, след като този тип престъпления като че ли слязоха от дневния ред на българина?

- За да разберете какво се случва с престъпността и самото МВР през последната година и половина, ще ви разкажа накратко какво успяхме да свършим по време на третия кабинет на Бойко Борисов. Т.е. какво „наследство“ остави “омразният модел на ГЕРБ” в МВР. Между 2017 г. и 2021 г., независимо от персоналните промени в политическото и професионално ръководство на министерството винаги се спазваше принципа на приемствеността. Нямаше политически чистки или чегъртане. В резултат имаше трайна тенденция към намаляване на общата престъпност, включително и т. нар. битова престъпност. Имаше устойчива тенденция на намаляване на регистрираните убийства, кражби и грабежи и посегателства спрямо МПС. Растеше разкриваемостта. През същия период броят на умишлените убийства намаля с повече от 30,5%. През 2017 г., 2019 г. и 2020 г. бяха разкрити всички регистрирани убийства с изключение само на едно.

В тясно взаимодействие с прокуратурата и благодарение на изградения междуинституционален модел на работа ликвидирахме на 100% телефонните измами, които тормозеха много възрастни хора в страната. Чувствително намалихме случаите на насилие над възрастни хора в малките населени места. Решаваща роля за това изиграха мобилните полицейски екипи, както назначените през първите 2 години на мандата над 2000 нови полицаи в малките и средно големи населени места. Това бе и едно от предизборните ни обещания през 2017 г. Споменавам го, защото когато ГЕРБ обещае нещо, го изпълнява.

Рязко намалихме жертвите и пострадалите при катастрофите на пътя като техният брой стана съизмерим с пътния травматизъм през 60-те години на миналия век. А тогава моторните превозни средства в България са били десетки пъти по-малко отколкото днес. В момента се наблюдават точно обратните тенденции, които доведоха заедно с всички останали кризи и до криза на сигурността. Имаме сериозен ръст на битовата престъпност, телефонните измамници отново тормозят възрастните хора, а за кошмара и войната по пътищата направо не ми се говори.

Всичко това е резултат от управлението на Бойко Рашков в МВР и войната, която това лице разпали с останалите правоприлагащи институции и най-вече с българската прокуратура. След май 2021 г. политическото ръководство на МВР се занимаваше само с две неща – с политически чистки на доказаните професионалисти от полицията и службите и с брутални репресии срещу политическите опоненти. По време на предизборните кампании кметовете, общинските съветници, редовите членове и симпатизантите на ГЕРБ буквално бяха мачкани по разпореждане на политическото ръководство на МВР. Кулминация на тези репресии беше незаконният арест на лидера ни Бойко Борисов, на Влади Горанов и Севи Арнаудова. А поредното доказателство, че в този случай става дума за изпълнението на тежка политическа поръчка е разказът на Слави Трифонов от тази седмица как действащият тогава премиер Кирил Петков му е изпратил смс-съобщение с текст „Арестувах Бойко Борисов”.

„Реформата“ на Рашков в МВР, която се изразяваше в закриване на полицейски управления и участъци, също е сред основните причини за ръста на престъпността.В същото време се отнасям с разбиране към трудностите, които сега срещат политическото и професионалното ръководство на МВР при овладяването на кризите във ведомството. При управлението на Рашков беше прекъснато изграденото от нас много добро взаимодействие с професионалното ръководство на министерството. На практика, то бе поставено в изолация.

Същинските решения бяха вземани от "доверени" служители, които обаче използваха близостта си с министъра, за да си разчистват личните сметки в министерството. Този стил също доведе до блокиране на ефективната работа на полицейските органи.Или по-краткият отговор на Вашия въпрос е следният: Бумът на битовата престъпност и телефонните измами е резултат от междуинституционалната война, която водеше Бойко Рашков, от чегъртането на професионалисти в МВР и от свеждането на полицейската работа до изпълнението на политически поръчки.

- Как се отразяват скандалните случаи със замесени с престъпни елементи полицаи и странно изглеждащи за полицайки дами, които ги покровителстват, включително и дрогирани служители на реда върху авторитета на полицията и на респекта, който право-охранителните органи трябва да внушават на закононарушителите, а гражданите да се чувстват защитени от тях?

 - За съжаление, “приоритетите“ в работата на Рашков, които вече посочих, доведоха и до срив в интегритета на МВР. Една от първите дирекции, станали жертва на чегъртането в МВР, бе дирекция „Вътрешна сигурност“. А тя е ключова за превенцията сред самите полицейски служители. Предполагам, че си спомняте многобройните акции на “Вътрешна сигурност” през периода на 2017 г. – 2021 г.И като шеф на СДВР, и като главен секретар на МВР, и като вътрешен министър, съм следвал принципа, че не трябва и не можем да замитаме нашите пороци под килима.

И по възможност, самите ние трябва да разкриваме „гнилите ябълки“ в нашите редици (а, бъдете сигурни, няма институция или обществена организация у нас и по света, която да е застрахована срещу присъствието на такива елементи). В противен случай, рискуваме престъпни или недопустими от морална гледна точка прояви на отделни служители да хвърлят петно върху всички техни колеги. Нещо, което се случва през последните дни и месеци, защото дирекция „Вътрешна сигурност“ бе превърната от Рашков в преторианска гвардия за изпълнение на политически поръчки.

- Има ли административен чадър над подобни представители в органите на реда и какво ги прави толкова „безстрашни“, че да извършват деяния, които са в остро противоречие с професионалните им характеристики и задължения?

- Дали има административен чадър, както казвате, не знам и няма как да знам, тъй като повече от 2 години съм извън системата на МВР. Нещо като ПП съм – просто пенсионер (смее се). Но превенцията на корупцията и морално укоримите прояви в МВР включва прилагане на множество комплексни мерки за недопускане на корупционни практики и засилване на взаимодействието между ангажираните институции.

Като член на Комисията за вътрешен ред и сигурност в последните три парламента обаче не видях прилагането на такива мерки от политическото ръководство на министерството. Не видях и реакция на партньорите ни в Европейския съюз. Докато целенасочените усилия на МВР по наше време получиха положителна оценка в четири поредни доклада на Европейската комисия за напредъка на България. А като забележимо постижение бе отчетено намаляването на корупционния риск в МВР.

- Тъй като именно неадекватни действия на полицаи изплуваха зад ужасяващите трагедии със загинали хора и то по улиците на градовете и най-вече в столицата, според вас какви законодателни промени могат да възпрат този тип пандемия? Превенция – в какво, увеличаване на наказанията – в каква посока? И би ли имало това възпиращ ефект, ако покровителите на закононарушителите са в правоохранителните органи?

- Тази картина, която описвате, се нарича разпад в интегритета на МВР. Тя е резултат и на общия разпад на държавността през последната година и половина. Дали верният път за излизане от тази криза са поредните законодателни промени – едва ли...

Според мен ключът е в изготвянето на програма с конкретни мерки за възстановяване и повишаване на интегритета на МВР. Т.е. създаването на един вътрешно-нормативен документ, който да се подготви и изпълнява от МВР, а защо не и с участието на синдикатите в системата на министерството. Измерител за ефективността на такава програма може да бъде доверието на хората в полицията.

За 4 години ние успяхме да увеличим доверието в полицейските служби и техните служители с почти 30%. Към февруари 2021 г. полицията изравни традиционно високите нива на одобрение в обществото за армията. И двете институции тогава се ползваха с доверието на 54% от българските граждани. В момента дори ме е страх да си помисля какъв е рейтингът на полицията.

- Как оценявате закриването на специализираните съд и прокуратура? Споделяте ли мнението на главния прокурор Иван Гешев, че това е развързало ръцете на организираната престъпност? Възможно ли е и при какви условия възстановяването на тези правораздавателни структури, които в България бяха създадени по настояване на Европейския съюз?

- Личното ми мнение е, че закриването на Специализирания съд и на Специализираната прокуратура изигра ролята на катализатор за ръста на престъпността, която наблюдаваме. И, да, главният прокурор беше прав.Ние от ГЕРБ, също много пъти предупреждавахме в последното Народно събрание какъв ще бъде ефектът от тези действия на законодателя. Управляващите от четворната коалиция обаче останаха глухи за нашите предупреждения и негативните резултати вече са факт за цялото българско общество.

- Защо именно адвокати, които не излизаха от специализираните съдилища в качеството си на защитници на техни клиенти, бяха аватарите за закриването им и разхвърлянето на делата, по които се явяват, все още с неясен изход за развитието по тях?

- Позволете ми да оставя този въпрос без коментар заради усилията и работата на много колеги от полицията и прокуратурата, които, меко казано, бяха хвърлени на вятъра.

- Освен на погубени човешки животи по улиците с помощта на полицаи, сме свидетели на огромна миграционна вълна, която залива държавата отскоро и също е свързана с някакъв чадър в право-охранителните органи. Къде се намира той и как е мотивиран да закриля подобни закононарушения, които застрашават и националната ни сигурност?

- Разпадът на държавността е най-видим именно в провала на МВР да се справи с миграционната вълна. Нещо, за което предупреждавахме лицето Рашков от първия му ден в министерството, когато му оставихме нулев миграционен натиск върху българските граници. Днес ситуацията е ужасяваща. Вече трима български полицаи загинаха, докато изпълняваха служебния си дълг в операции срещу незаконните мигранти. В избирателния ми район – Софийска област, както и в, уж, най-сигурното място в държавата – нейната столица, катастрофите с участието на превозни средства, които прекарват незаконни мигранти, вече се всекидневие.

Полицаите изнемогват, а вместо тях се налага кметове като този на Годеч да преследват мигрантите. Просто, защото в Годеч – една гранична община, вече няма районно полицейско управление. Просто, защото Рашков го закри. Заради някакви измислени „математически модели“. Ето, как некадърното и некомпетентно управление на МВР се превърна в риск за националната сигурност на страната.

- Кои са органите, които трябва да разкрият истината за т.н. „българска следа“ във взривяването на Кримския мост, каква е възможността за това и с органите на кои други държави трябва да си партнират? 

- Нашият лидер Бойко Борисов бе първият български политик, който постави под сериозно съмнение тази т. нар. “българска следа“. На следващ етап това бе потвърдено и от официалното изявление на служебния премиер Гълъб Донев. Така че, за мен като професионалист от системата за сигурност, истината е ясна и България няма абсолютно никаква връзка с взривяването на Кримския мост.

А що се отнася до международното сътрудничество на българските специални служби, то нашите партньори също са ясни – това са евроатлантическите служби за сигурност.

- Под заплаха ли е националната ни сигурност след такива обвинения от страна на Русия?

- Компетентният и точен отговор на този въпрос изисква информация, с която към настоящия момент няма как да разполагам. Затова не искам да навлизам в сферата на спекулативните анализи и твърдения.

- Има ли ефективни механизми за прочистването на МВР от неадекватни на функциите му служители? Преатестирането им ще бъде ли достатъчно? Само в МВР ли са те или и на други нива, които работят в този сектор, и как може да стане това?

- Да, има ефективни механизми и ние сме ги използвали в нашата работа. Както споменах по-рано, става въпрос за конкретни мерки, които могат да бъдат част от една цялостна програма за възстановяване и повишаване на интегритета на МВР. Разбира се, такава програма задължително следва да обхване и всички нива в системата на МВР.

- В какво според Вас се изразява предъвкваната години наред съдебна реформа, само прокуратурата ли трябва да засегне или цялата съдебна система с преатестиране на всичките й кадри – от прокурорите през съдиите до адвокатите, за да сме сигурни, че наистина се извършва реформа, а не добре познатото упражнение „стани да седна“?

- През 30-годишната си кариера на полицай никога не съм си позволявал да коментирам съдебната система и нейната работа. Няма да го направя и сега. Но Ви уверявам, че в ГЕРБ има достатъчно подготвени експерти, които са част и от новото Народно събрание, и те ще предложат ясна концепция за ефективна съдебна реформа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай