Министри смятат за Южен поток до 9.12 (ОБЗОР)

Председателят на Европарламента идва у нас

Министри смятат за Южен поток до 9.12 (ОБЗОР) | StandartNews.com

Борисов искал да прочете договора, а не да "клепа с уши" като Орешарски

Документите за "Южен поток" се намериха. От Министерски съвет съобщиха, че "Българският енергиен холдинг" е предоставил договорите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която пък е запознала с тях премиера Бойко Борисов.

Министър-председателят е разпоредил на Петкова и на министъра на икономиката Божидар Лукарски да изготвят правен, икономически и финансов анализ на събраните документи и да го запознаят с резултатите. Те ще бъдат представени и на редовното заседание на Съвета на ЕС, на която ще се обсъжда и "Южен поток". То ще се проведе на 9 декември в Брюксел. От предоставените от БЕХ документи става ясно, че не фигурира и не е подписан дългосрочен газотранспортен договор, както и завършен финансов модел по проекта. "Двата документа са пряко свързани с изясняване на ползите за страната ни от изграждане на газопровода на българска територия", обясняват от Министерски съвет.

Борисов поиска документите в сряда, като обяви, че няма информация какви са печалбите на България от газопровода. В началото на септември служебният кабинет публикува част от тях, но скри тези, които представляват търговска тайна. "Г-жо Петкова, поел съм ангажимент - до петък искам да имаме всички договори, споразумения по "Южен поток". Искам от "А" до "Я" вие да сте запозната и да ми се направи резюме, за да мога да отговарям в парламента, като ме питат, а не да "клепам с уши" като Орешарски и да викам "не съм го чел" или "не ми го дават", което не ми отива", е казал премиерът на заседанието на Министерски съвет преди дни.

Междувременно министър-председателят получи и подкрепа от Европейския парламент в лицето на председателя му Мартин Шулц. "ЕП подкрепя българското правителство в тези трудни времена, тъй като то се стреми към стабилност", заяви Шулц след срещата си с Борисов. Той определи като изключително ползотворни проведените разговори, в които участие взе и вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. След срещата стана ясно още, че Шулц ще дойде на посещение в България през пролетта. "Благодаря за подкрепата към кабинета, към социалните мерки, които предприемаме и, разбира се, за всички реформи, които ще правим и правим в момента", заяви премиерът. По-рано през седмица той заяви на министрите, че ако не правят реформи, а и заедно с подкрепата си за решението да се търси газ в България, "сме много временни". "С това ще нервираме страшно нашите конкуренти по добив, производство и продажби на газ в целия регион", обяснява премиерът.

Дончев: Официално писмо няма

Все още няма официално уведомление от руската страна за спиране на проекта "Южен поток". Това съобщи вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, като уточни, че информацията е към 10.30 часа.

Исаков: Трябваше да се борите за тръбата

Принадлежността към дадена група или съюз - НАТО, Европейския съюз, или каквото и да е друго обединение, абсолютно не изключва всяка страна участничка, спазвайки груповата дисциплина, едновременно с това да може да се бори за своите национални интереси. Такова мнение изрази руският посланик у нас Юрий Исаков. "Постоянно чувам - ние сме малка страна, какво можем да направим сами. Тази позиция не е особено продуктивна. Тук не достига едно нещо и то е политическата воля", смята той. "Никой не дава просто така "от небето" подаръци, като "Южен поток". Някой предлагал ли е нещо подобно на България като "Южен поток"? Когато се предостави подобен щастлив случай или щастливо развитие на събитията, трябва да се бориш за него. Ако трябва и зъби да се показват, ако трябва да се отстояват националните интереси - всичко се получава. Ако обаче само говорим, че сме малки и нищо не можем - ще си останем малки и нищо неможещи", заяви Исаков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай